Православната църква почита св. архангел Михаил

Празникът се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека

Новини
07:43 - 08 Ноември 2022
3412
Православната църква почита св. архангел Михаил

Българската православна църква почита днес паметта на свети Архангел Михаил - един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Смятан е за военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Изобразяван е с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. 

Празникът е известен като Архангеловден, свързва се с почитта към мъртвите и душата на човека.

Днес е храмовият празник на Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил". Стотици вярващи се стичат на този ден, за да се помолят и да запалят свещ в обителта, която е сред най-почитаните светини на Българската православна църква.

Тържествена Света литургия и водосвет ще бъдат отслужени за храмовия празник на Дряновския манастир, който в различни периоди от своята вековна история е бил духовен, книжовен и бунтовнически център.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.