Празнуват Курбан байрам по родните места заради Covid-19

Коронавирусът попречи на мюсюлманите да бъдат в Мека и на Арафат

Новини
17:24 - 28 Юли 2020
2000
Празнуват Курбан байрам по родните места заради Covid-19

Тази година Курбан байрам ще се празнува на 31 юли само по родните места, защото COVID-19 е попречил на онези мюсюлмани, които са искали да бъдат в Мека и на Арафат. Това стана ясно от обръщение на Главното мюфтийство за предстоящия празник. 

"Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми сънародници, посрещаме още един празник по необикновен начин", посочват от Главното мюфтийство. Те отбелязват, че тази година Курбан байрам ще се празнува на 31 юли само по родните места, защото COVID-19 е попречил на онези мюсюлмани, които са искали да бъдат в Мека и на Арафат. Освен това празничният намаз ще се извърши на открито, за предпазване от зараза.

Дните на байрам са дни за празнуване, но социалната взаимопомощ е причина хората да бъдат по-щастливи, от което и Аллах е доволен, пишат още от Главното мюфтийство.

В нашето съвремие имаме необходимост да погледнем към себе си, да преосмислим мисията си и да се опитаме да се променим към по-добро, защото промяната идва отвътре, а не отвън, отбелязват те. При Аллах всеки човек е важен и ценен, но хората също трябва да се уважават и да си помагат, защото само така могат да намерят полагащото им се място в този свят и да получат наградата в отвъдния. Байрам е добра възможност за преосмисляне на тези принципи, се посочва още в текста.