Преди края: Босия оцеля след 83 дни гладна стачка

Дисидентът бе вечен дисидент, хамалин и поет, остави 5 дъщери

Новини
17:00 - 29 Август 2023
7361
Преди края: Босия оцеля след 83 дни гладна стачка

Николай Колев-Босия бе един от последните истински колоритни дисиденти, които оставиха зад гърба си цяла епоха. Поетът остави след себе си 4 книги, стихове и куп публикации в печата и 5 дъщери.  

Босия завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора, учи руска филология в Софийския  университет, през годините минава през какви ли не поприща. Работи всичко - от хамалин до поет.

Демократът е лежал в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година.

Още през 80-те Босия се прочу като автор на остроумни епиграми и вицове за Тодор Живков. И той, като Едвин Сугарев мина през многобройни гладни стачки, като с всичко изразяваше

През лятото на 2018 Босия обявява тотална гладна стачка, като се опълчи на корупцията в Министерство на Транспорта до най-високо ниво и поиска оставката на транспортния министър и разпускане на парламента. Главният му протест продължи 83 дни. 

На 25 юли 2018 е приет в Правителствена болница за преглед.

В по-нови времена, Колев отново напомни за себе си, след като хвърля яйца и домати срещу депутатите и бе арестуван. Протестът му  бе насочен към транспортния министър заради организираната продажба на шофьорски книжки. Впоследствие съда го оправда. 

В последните години, Николай Колев ръководеше своя консултантска фирма. Той продължи докрай скромния си начин на живот, далеч от суетата.

До последно, Босия се държеше като стоик и нищо не успя да го сломи. 

"Не съм обезверен, 31 години не са дълъг срок, може да се променят нещата. Но не можеш да изправиш един смачкан българин и да му оправиш гръбнака. Това е поколенчески процес. Сега има млади хора на по 25-30 години, които мислят и постъпват към процесите по съвсем друг начин. И това ще трябва да се развива, времето е вълшебната пръчица.

България може би след Русия и Украйна е сред най-смачканите държави. Казват, че нямаме Пражка пролет, да, нямаме. Защото там не бяха избити читавите хора, бяха притиснати, но това, което стана в България, там го нямаше. Не останаха хора, които да се борят истински. Това е.", заяви вечният дисидент в едно от последните си интервюта.