Предлагат между 20 и 33 млн. евро годишно на държавата за летището

Комисия по избор на концесионер на аеропорта ще се произнесе най-рано след месец

Новини
14:31 - 09 Май 2019
1768
Предлагат между 20 и 33 млн. евро годишно на държавата за летището

Предстои нелек и много отговорен процес по оценяването на предложенията за концесията на Летище София, оценката е комплексна, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в изявление след провелата се публична процедура по отваряне на офертите за концесията на Летище София.

Желязков заяви, че този процес ще бъде нелек.

"Ние ще разчитаме на нашите консултанти. Съгласно договора партнираме тясно със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Ще използваме всички необходими средства, за да постигнем една правилна, вярна, коректна цялостна оценка на офертите", каза министърът. Той изрази удовлетворение от обстоятелството, че всички кандидати са били допуснати до процедурата.

Желязков бе категоричен, че месец няма да бъде достатъчен, за да приключи работа комисията. След като тя определи изпълнител следва процедура по обжалване пред КЗК.

Днес на публично заседание на комисията, натоварена с процедурата по избор на концесионер на Летище София, бяха изчетени обвързващите предложения на участниците. Те съдържат в резюме предложенията по критериите за възлагане, които са обявени предварително.

Процедурата предвижда оценка на финансовото предложение с 55% тежест и техническото предложение - с 45%. Оценката на техническото предложение включва идеен план за развитие, план за прогнози на трафика.

  • Първият по реда участник е Консорциум "Витоша". Той предложи 19,948 млн. евро годишно концесионно възнаграждение, общо инвестиции от 1,29 милиарда евро, годишни приходи от 308,9 милиона евро;
  • "Соф Кънект" е вторият участник. Неговото предложение за годишно концесионно възнаграждение е в размер на 24,5 милиона евро, 608 милиона евро инвестиции;
  • Консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" предложи възнаграждение от 26,5 млн. евро, 625 милиона евро инвестиции;
  • Четвъртият кандидат "Фрапорт България" ЕАД предложи 21 милиона евро, 616 милиона евро инвестиции;
  • Петият участник - "Еърпортс Де Пари" ЕС. ЕЙ - 32,82 млн. евро годишно, 903 милиона евро инвестиции, 152 милиона евро средни годишни приходи и общи приходи от 2,3 милиарда евро за целия период на концесията.

Срокът на концесията е 35 години.