Представянето на Бензема е най-невероятното нещо, което се случи през миналия сезон

Изходът на едно от най-престижните футболни индивидуални състезания никога не е бил по-ясен

Коментар
15:10 - 18 Октомври 2022
5219
Представянето на Бензема е най-невероятното нещо, което се случи през миналия сезон

Колко много неща бяха разбити около "Златната топка" през последните години! Появиха се и спекулации относно личния вкус, което е неизбежно при всеки конкурс, в който хората гласуват. Имаше възмущение от загубата на Андрес Иниеста и Франк Рибери, която в крайна сметка се увенча с бунтарския избор на Лука Модрич преди четири години. И съчувствие към Роберт Левандовски, който остана в подножието, а дори Лео Меси предположи, че той трябва да вземе наградата в края на 2020 г.

Преди година също имаше много дебати относно наградата на аржентинеца, като се разбра, че вотът за него след дългоочаквания му триумф с националния отбор е бил искрен. И вероятно това е последната причина да се спекулира с футболисти, които са имали лошия късмет да се родят по едно и също време с Меси и Кристиано Роналдо. Въпреки че, ако се замислите, това звучи напълно безумно. Най-малкото, защото футболът е отборна игра.

Съперничеството с легендите е направило мнозина по-добри. А възможността да играят с тях в едни и същи отбори им донесе незабравими емоции и трофеи. В крайна сметка най-награждаваният футболист в света е Дани Алвеш. Човек, който никога не е претендирал за индивидуални отличия, но който е играл срещу Кристиано и редом с Меси и Неймар. И те са тези, които трябва да му завиждат.

Новите герои като Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе ще получат заслуженото си. Но поколението над 30 години няма намерение да се отказва. Време е за Карим Бензема, който през декември ще навърши 35 години. Между другото, дали в случая с нападателя на Реал Мадрид възрастта му все още е 35 години или вече е 35?

Някак си изглежда, че първият, защото французинът става все по-добър с възрастта. Като вино. И това, между другото, не е клише, а цитат от Карло Анчелоти. И това не е първата подобна история със "Златната топка".

На 33 години я печелят Модрич и Алфредо ди Стефано. На 34 години Лев Яшин и Меси. А първият лауреат Стенли Матюс е на по-малко от два месеца от 42-ия си рожден ден, когато наградата му е връчена. Матюс обаче е отделна история.

Бензема има своя собствена и тя също е уникална по свой начин. Карим беше предпочитан играч в Лион, а след това се присъедини към Реал Мадрид и се превърна в съвсем различен футболист. Може би най-добрият съотборник в кариерата на Роналдо, който изтласква егоизма, присъщ на всеки нападател и се грижи както за отбора, така и за португалската звезда.

Когато той напусна, Бензема вдигна падналото знаме и се превърна в човека, който издърпа Реал Мадрид през един от най-успешните сезони в историята на Кралския клуб. 50-те гола, като се има предвид националният отбор, в който се завърна след няколко години в изгнание, са невероятна цифра. Дори това представяне с новите правила на "Златната топка", която вече се присъжда не в края на календарната година, а за определен сезон, направи Бензема един от фаворитите на конкурса.

Най-важното е, че те бяха цели! Хеттрик в привидно вече загубен мач с ПСЖ за 17 минути. След това още един хеттрик на "Стамфорд Бридж" и дузпа срещу Челси, която беше отменена в 96-ата минута. Два гола в гостуването на Манчестър Сити и епично завръщане срещу същия отбор с пас към Родриго и изпълнение на дузпа, което открива пътя към финала на Шампионската лига.

И все пак срещу Ливърпул Тибо Куртоа и Винисиус Жуниор, който е свързван с Бензема, за да достигне сегашното ниво на най-добрите играчи, направиха всичко. И това също е уникална черта на Карим, която го прави по-добър не само за себе си, но и за съотборниците му.

Щеше да е много красиво, ако Кристиано, който със своето самохвалство и невъзможност да губи, не беше идвал на церемонията по връчването на "Златната топка" вече пет години след последния си триумф, беше връчил трофея на бившия си съотборник. Всички очакваха португалецът да дойде този път и това щеше да е символично, тъй като самият Бензема призна, че е мечтал да спечели наградата, поздравявайки Роналдо всеки път, когато я печели.

Но изглежда още по-затрогващо да получиш това, за което си работил през целия си живот, от ръцете на Зинедин Зидан. Той е легендарен сънародник, ваш бивш треньор и абсолютен авторитет. Толкова значим човек от кариерата, колкото и Флорентино Перес, който седеше в залата.

Казват, че някога е обмислял да продаде нападателя. Сега президентът на Реал Мадрид говори, че отборът му разполага с най-добрия нападател в света и няма смисъл да купува Холанд, за да седи норвежецът на пейката. Въпреки че Мадрид все още мечтае да получи Ерлинг. Но кой се интересува от това, какво е било преди много време и какво ще бъде след няколко години? Важното е какво имаме сега. И това е триумфът на Бензема. Заслужено, справедливо и абсолютно. През миналия сезон просто нямаше по-як играч.

Ще ви припомним няколко невероятни и малко известени факти около трансфера му в Реал Мадрид през 2009 година - сделка, която му отвори широко вратите към най-ценното отличие в света на футбола.

Флорентино Перес - това е човекът, който повярва сляпо в качествата на 21-годишния нападател на Лион и бе готов да направи и невъзможното, за да го доведе на "Бернабеу". А в основата на сделката са 3 съдбовни и комични телефонни позвънявания в рамките на минута - история, която просто ще ви остави без думи.

По това време Бензема все още е в ролята на лошото момче на френския футбол - вече утвърдил се в Лион нападател, който обаче никога не е играл извън родината си.

В комбинация с буйния му характер, определено той не е в челото на трансферния списък на Реал. Но не и в този на Перес.

Маститият бос пренебрегва съветите на скаутското звено и лично се заема с осъществяването на сделката. Той се е завърнал в шефското кресло на Реал само преди месеци, а планът му е да изгради нов супертим от "галактикос", привличайки Кристиано Роналдо, Кака, Чаби Алонсо и...Бензема.

Французинът има още година от договора си с Лион и въпреки че в клуба пристигат няколко оферти, бързо ги отхвърля с мотива, че не мисли да напуска преждевременно. До края на трансферния прозорец остават няколко дни и медиите са категорични, че Бензема ще остане в родината.

И тогава настъпва часът на "тежката артилерия". Флорентино Перес се качва инкогнито в частния си самолет и на своя глава заминава директно за Лион. Целта е ясна - да се върне със заветното "да". От летището директно се отправя към дома на Бензема, където обаче заварва единствено роднини, но не и човекът, за когото е дошъл.

За последвалите събития разказва лично Карим в култово интервю за Cadena Ser преди няколко години, прекъсвано на няколко пъти от бурен смях. Ето защо:

"Разхождах се с приятели, когато телефонът ми звънна. Беше майка ми, която каза: "Трябва да се прибереш бързо вкъщи, става въпрос за една оферта". Казах й да не ме занимава с глупости, защото вече бях решил за себе си, че оставам в Лион и тази страница бе затворена. И затворих телефона.

След секунди пак се позвъни, отново беше майка ми. "Карим, престани с глупостите и идвай веднага, Флорентино Перес е в хола ни". Аз помислих, че си прави шега и отново затворих.

Звънна се трети път, колебаех се дали да отговоря, но все пак вдигнах. От другата страна чух мъжки глас, който ми каза: "Здравей, радвам се да се запознаем. Казвам се Флорентино Перес, може би си чувал за мен. Каня те да поговорим, ако не си много зает, разбира се". Какво направих аз ли? Веднага поех към дома ми. В главата ми беше каша, мислех, че сънувам. Нима преди малко наистина бях говорил с Перес, който бе дошъл на крака заради мен? Повтарях си, че ако това е някаква шега, ще убия някого", споделя Бензема.

Наистина култова история, която продължава също толкова любопитно. 21-годишният играч, който иначе се слави като хладнокръвен и доста нахакан, загубва има и дума, когато отваря вратата на хола си. Там, удобно настанил се в едно кресло, стои най-влиятелният ръководител в света на футбола.

"Устата ми пресъхна, едвам успях да поздравя - продължава разказа си Бензема, който, вече от дистанцията на времето, намира сили да се шегува със съдбовната случка. - Той се опита да ме предразположи с общи приказки, но аз отговарях кратко, докато ме обливаха студени и топли вълни. Перес забеляза това и ми каза: "Виж, стига толкова сме си говорили глупости. Дошъл съм да те питам едно нещо. Искаш ли да играеш в Реал Мадрид?". Добре че бях седнал, защото леко ми се зави свят. Бързо казах "Да, имате думата ми". Той ми благодари, каза, че останалото е негова грижа, стиснахме си ръцете и си тръгна", спомня си с усмивка актуалният кавалер на "Златната топка".

А ето и последвалата фактология. Реал праща в офиса на Лион оферта за 35 милиона евро, които могат да нараснат до 41 с бонусите. Предложението е прието, а Бензема спазва уговорката си.

Перес загадъчно заявява, че до два дни Реал ще представи новото си попълнение, карайки медиите бясно да завъртят списък с евентуалните заподозрени. Едва когато Бензема каца в Мадрид, става ясно кой ще е новият нападател на испанския гранд.

Снощи, 13 години след онова откачено лято на 2009-а, Карим Бензема стана първият французин за последните 24 години (след триумфа на Зидан пред 1998-а), който печели "Златната топка". След един наистина луд сезон, в който отбеляза 44 гола и направи 15 асистенции. И след години, в които работи здраво, без да бъде основната звезда в един бляскав отбор с Роналдо. За да изпъкне най-после като основен ас и лидер на шампиона на Европа.

Бензема запуши устите на критиците и завърши окончателно епичната си трансформация от лошо момче до световна футболна легенда. Път, който със сигурност нямаше да извърви, ако при онази разходка с приятели бе решил да не отговори на три съдбоносни позвънявания...