Представят биографията на Таланта - най-бързият бял мъж

Спорт
13:42 - 13 Октомври 2022
3588
Представят биографията на Таланта - най-бързият бял мъж

Книгата на Николай Антонов-Таланта „По виража” ще бъде представена през следващата седмица в Разград, съобщи пресаташето на общината Радка Минчева.

Презентацията на изданието в родния град на спортиста е на 17 октомври от 17:00 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”.

Творбата, в която бившият лекоатлет заедно с журналиста Иван Нанков разказва за живота си, излезе от печат през септември. Премиерата й беше в София.

Очаква се на събитието в Разград да присъстват представители на Българската федерация по лека атлетика, която заедно с Община Разград и спортните деятели Янко Братанов и Николай Николов подкрепиха издаването на книгата.

Двамата съавтори ще представят книгата, ще отговарят на въпроси на читатели и почитатели на леката атлетика, ще раздават и автографи, посочи за БТА Минчева.

В историята на българската, а и на световната лека атлетика, разградчанинът Николай Антонов остава със сериозни постижения.

Той е световен шампион на 200 м. бягане в зала през 1991 г., европейски шампион на 200 м. в зала през 1992 г., многократен медалист от международни първенства и турнири.

Антонов има 13 републикански рекорда на 200 м. на открито и в зала, част от постиженията му на национално ниво не са надминати и до днес.

Освен с прозвището „Таланта” е известен и като „Най-бързият бял мъж на планетата”, тъй като във времето, в което се е състезавал, основни конкуренти на пистата са му били чернокожи състезатели, а често той е финиширал и преди тях.

Освен за върховите постижения на Николай Антонов, книгата „По виража” разказва и за трудностите, които е преодолявал и с които се бори и до днес.