Представят "България през стъклото на времето" в Рим

Изложбата по случай 140-годишнината от дипломатическите отношения между нашата страна и Италия

Новини
18:02 - 09 Декември 2019
2609
Представят "България през стъклото на времето" в Рим

Интерактивната изложба по случай 140-годишнината от дипломатическите отношения между България и Италия - "България през стъклото на времето", гостува на Музея на Рим в Трастевере от 12 декември до 12 януари 2020 г, съобщиха от Фондация "Ценности".

България от 20-те и 30-те години на миналия век и връзката й с Италия от онова време са в центъра на изложбата. Кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева представят българския изложбен проект по интерактивен начин с 3D мапинг, триизмерни проекции, мултисензорни ефекти и анимации. Зрителят се потапя във вълнуващо пътешествие из бита и нравите на България от преди 100 години, разказват от Фондация "Ценности".

Историята, залегнала в изложбата разказва как италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков Де Микели Витури, се среща с първата дама на България, по онова време - 1998 г., Антонина Стоянова. Подарява й семейното съкровище - 36 стари фотографски плаки, принадлежали на дядо й Марко Близнаков, който е бил един от основателите на пристанищната дейност в страната. Той е изпратен, по волята на княз Фердинанд, да специализира пристанищно инженерство в Триест.

В началото на 20-ти век младият старозагорец е бил успешен бизнесмен, женен за италианката Петронила Венециани и почетен консул на България в Италия. Зет на известния писател Итало Звево, той е част от интелектуалния, космополитен живот на Триест от началото на века. Предполага се, че Марко Близнаков може би наел фотографи, които да заснемат моменти от българското ежедневие и фрагменти от красотата на любимата му страна или е получил фотографските плаки като консул на България, за да може да я представя подобаващо пред италианската публика, разказват още от Фондация "Ценности".

Тези старинни фотографски находки са били съхранявани увити в избледнели машинописни листове - дипломатически преписки, бюлетини на Ройтерс и на БТА от 30-те години на миналия век.

Най-интересните новини, разказващи за превратностите в Европа от онова време, са отпечатани в тогавашния вестникарски формат и са част от изложбата.

Документалният филм "Съкровище в сърцето" с оригиналния разказ на 95-годишната Надежда Близнаков за нейната житейска история също е неразделна част от експозицията "България през стъклото на времето", допълват от Фондацията.

След изключителния успех на изложбата през пролетта в Националната художествена галерия "Квадрат 500" в София, римското издание е в чест на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия. Тази годишнина съвпада с друга важна годишнина - 140 години от определянето на София за столица на България.

Изложбата се организира съвместно с Общината на Рим и с партньорското съдействие на Софийска столична община. Тя е създадена и организирана от Фондация "Ценности" на Антонина Стоянова под патронажа на Посолството на България в Италия и извънредния и пълномощен посланик Тодор Стоянов, в сътрудничество с Българския културен институт в Рим като част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския Съюз за 2019 г.