Предводителят на Лудата банда

Най-успешният мениджър в историята на колоритния Уимбълдън издъхна на 77

Нещо за четене
17:40 - 08 Април 2024
4800
Предводителят на Лудата банда

Още една емблематична фигура от футбола си отиде - Джо Киниър. Най-успешният мениджър в историята на колоритния Уимбълдън издъхна на 77 години.

Роденият в Дъблин Киниър, който печели Купата на Англия, Купата на лигата и Купата на УЕФА като играч на Тотнъм, е бил мениджър още и на Лутън, Нотингам Форест и Нюкасъл.

"С тъга съобщаваме, че Джо почина мирно, заобиколен от семейството си", съобщиха от фамилията.

Киниър, който по време на кариерата си изиграва 26 мача с националния отбор на Република Ирландия, се присъединява към Тотнъм като тийнейджър през 1963 г., а през 1966 г. прави своя дебют.

Той прекарва следващото десетилетие на "Уайт Харт Лейн", вдигайки Купата на Англия през 1967 г., Купата на УЕФА през 1972 г. и Купата на Лигата през 1971 и 1973 г., като прави повече от 250 участия за клуба, преди да прекара последния сезон от кариерата си в Брайтън.

Киниър започва треньорската си кариера в Азия, като работи в Обединените арабски емирства и Малайзия, а след това в Индия и Непал. Завръща се в Англия, за да стане асистент на Дейв Маккей в Донкастър, а през 1992 г. е назначен за мениджър на Уимбълдън.

През сезон 1993-94 г. Кинеар извежда Донс до шесто място в елитната английска лига, а през 1997 г. ги води до полуфиналите на Купата на Англия и Купата на лигата. През март 1999 г. Киниър получава сърдечен удар преди мача от лигата срещу Шефилд Уензди и през юни същата година се оттегля от поста.

Завръща се във футбола с кратък период като футболен директор в Оксфорд, след което поема подобна роля в Лутън (през 2001 г. идва на "Кенилуърт Роуд") и извежда клуба до промоция от трета дивизия през сезон 2001-2002 г.

През февруари 2004 г. поема поста в Нотингам Форест, а през 2008 г. заменя Кевин Кийгън в Нюкасъл.

През 2008 г. става мениджър на Нюкасъл Юнайтед, но през следващата година се разболява преди мач и се налага да му бъде поставен сърдечен байпас. Напуска клуба, когато договорът му изтича през 2009 г. По-късно, през 2015 г., е диагностициран със съдова деменция.

"Всички, свързани с Уимбълдън, бяха дълбоко натъжени от новината, че бившият ни мениджър Джо Киниър е починал, заявиха от АФК Уимбълдън. - Истинска легенда на клуба, Джо ни подари невероятни спомени, които са ни скъпи".

Джон Хартсън, който е играл под ръководството на Киниър в Уимбълдън, публикува свой пост в социалните мрежи: "R.I.P., бос! Мислите ми са със съпругата на Джо - Бони, и семейството на Киниър".

Лутън Таун също изрази съболезнованията си: "С тъга научихме, че нашият бивш мениджър Джо Киниър е починал на 77-годишна възраст. Мислите ни са с приятелите и семейството на Джо в този тежък момент".

Нюкасъл Юнайтед съобщи: "В момента в Нюкасъл се провеждат преговори за назначаване на нови членове на ръководството на клуба: "Мислите на всички в клуба са със семейството и приятелите на Джо в този труден момент".

Журналисти, фенове и бивши колеги си спомниха за Киниър в социалните мрежи заради неговия хумор и колоритни интервюта. Английската футболна лига описа Джо като "човек, който предостави толкова много спомени като играч и мениджър".

Бившият професионален футболист Дейвид Спийди написа: "Легенда на Тотнъм и мениджър на Уимбълдън, Джо оставя след себе си прекрасно наследство".

Мениджърът на Тотнъм Анге Постекоглу сподели: "Това е много тъжно. Мислите и любовта ни са насочени към семейството му и към най-близките му хора. Той е един от онези играчи, които ще бъдат запомнени завинаги в този клуб, а също така и изтъкнат мениджър. Всички, с които съм говорил за него, казваха, че е истински джентълмен и никога няма да бъде забравен в този футболен клуб".