Преговорите на живо: Какво предлагат партиите за вътрешната сигурност и екологията

Новини
10:16 - 25 Ноември 2021 (обновена)
3650
Преговорите на живо: Какво предлагат партиите за вътрешната сигурност и екологията

Продължават преговорите на партията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за бъдещо коалиционно правителство. В 10 ч. започна обсъждането на секторите "Вътрешна сигурност" и "Екология".

Предстои да бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

"Трябва да се направи анализ на структурите на МВР в рамките на 3 до 6 месеца. Има много дублиращи функции. МВР е с най-голям бюджет в сравнение с други институции. След анализа трябва да се изработи нов закон за МВР. Сега не оправдава очакванията от гражданите и служителите", каза Иван Иванов от БСП.

Според него доверието към МВР е стигнало критично ниско ниво по време на протестите миналата година. Иванов настоява битовата престъпност да бъде ограничена до 35 престъпления на 10 хиляди души. Според него е нужно превенция за намаляване на кражбите с 20%, намаляване на престъпленията, извършени от малцинствени групи и намаляване ан наркоманиите с 50% до 2025 г.

Тодор Байчев от БСП посочи препоръка на Евростат областните дирекции у нас да бъдат намалени до 7.

"В Чехия са 14, при нас са 28, но качеството на услугата "сигурност" не е същата. Средствата се разпиляват, местни олигарси влизат във връзка с тях и има шуробаджанащина", каза Байчев.

Според експертите на БСП трябва да се започне от най-ниското ниво в МВР - хората да познават районния инспектор, както и той тях.

Николай Радулов от "Има такъв народ" посочи, че вече са водили разговори с БСП и имат съгласие по темата "Вътрешна сигурност".

"МВР и службите бяха инфилтрирани с хора, които са свързани с престъпни групировки и това трябва ад се прекрати", каза Радулов. Според него трябва да има ревизия в МВР за период от 10 г. назад.