Прекарваме 1/3 от деня си в мобилни приложения

ТикТок е най-теглената апликация в световен мащаб през миналата година

Новини
14:34 - 12 Януари 2022
1751
Прекарваме 1/3 от деня си в мобилни приложения

Хората прекарват средно по 4,8 часа на ден пред екраните на смартфоните си, показва проучване на фирмата за мониторинг на мобилни приложения App Annie.

През 2020 г. британският регулаторен орган Ofcom установи подобни количества прекарано време, въпреки че изследването му включваше и гледане на телевизия, припомня BBC.

Докладът на App Annie сочи, че през 2021 г. мобилни приложения са били изтеглени 230 млрд. пъти, а разходите за тях са били 170 млрд. долара.

TikTok е било най-тегленото приложение в световен мащаб, като хората са прекарали 90% повече време там в сравнение с 2020 г. Фирмата за мониторинг прогнозира, че до втората половина на тази година то ще надхвърли 1,5 милиарда активни потребители месечно.

"Големият екран бавно умира, тъй като мобилните устройства продължават да чупят рекорди в почти всяка категория - прекарано време, изтегляния и приходи", коментира главният изпълнителен директор на App Annie Теодор Кранц.

Средното време, отделено за мобилни приложения, е четири часа и 48 минути, което е с 30% повече спрямо 2019 г., сочи докладът.

Това са данни за десет пазара, сред които Индия, Турция, САЩ, Япония, Мексико, Сингапур и Канада.

Потребителите в Бразилия, Индонезия и Южна Корея пък надхвърлят пет часа на ден. От това време седем от всеки десет минути са били прекарани в приложения за социални мрежи, снимки и видео, като ТикТок е начело.

През 2021 г. са били пуснати два милиона нови мобилни приложения и игри, а броят на апликациите, които са спечелили над 100 млн. долара, се е увеличил с 20%, става ясно от данните.