Прекарваме 28 години пред екран

България е на трето място по зависимост към интернет при децата в Европа

Новини
09:45 - 06 Октомври 2024
3136
Прекарваме 28 години пред екран

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи в Европа. Страната ни се нарежда на трето място след Румъния и Малта, показват данни на регионалния офис на Световната здравна организация за Европа.

В информационното общество, в което живеем, при очаквана продължителност на живота до 82 години прекарваме близо 28 години от тях пред екран. 

Разбира се, днес е невъзможно да загърбим електроните устройства, но когато става дума за интернет и социални мрежи, все по-често говорим за реална зависимост, като тази към субстанции като алкохол, дрога, цигари. 

Пристрастяването може да има сериозни психически и физически последици, а всеки like при споделяне на снимка повишава нивата на допамин в мозъка и води до върхово удоволствие.

"Пристрастяването към социалните мрежи не съществува като истинска болест сама по себе си.  Но тенденцията, рискът да се пристрастите е вид заболяване на мозъка, което се третира като другите зависимости, защото мозъкът страда от същите последици", твърди психиатърът професор Фаредж Шерик

Д-р Шерик, е професор по психиатрия, който от години работи с хора със зависимости. Твърди, че не броят на часовете прекарани в интернет, а загубата на контрол, са признак за зависимост към виртуалното пространство.