Прекратиха делото за гражданството на Кирил Петков

Според Районната прокуратура в София не е налице извършено деяние

Новини
10:15 - 05 Октомври 2023
3323
Прекратиха делото за гражданството на Кирил Петков

Софийската районна прокуратура (СРП) прекрати делото за гражданството на Кирил Петков. Това съобщиха от държавното обвинение. 

Това е разследването срещу Петков, което започна след сигнал, свързан с декларация, подадена от него преди да бъде служебен министър.

Първоначално случаят бе обект на работа на специализираната прокуратура, преди тя да бъде закрита. Тогава документите отново бяха изпратени в СРП. Това се случи преди около две години. В сигнал до държавното обвинение се

казваше, че Кирил Петков е подал невярна декларация, в която е потвърдена неистина.

В нея се описваше развитието на двойното му гражданство.

От прокуратурата тогава казаха, че по закон няма как да започне разследване. Това постановление бе потвърдено от две инстанции. На 31 май Върховна касационна прокуратура (ВКП) отново изпрати делото в СРП. Това стана причина да бъде поискан имунитетът на Петков като депутат. Той сам се отказа от него.

След като досъдебното производство беше образувано от ВКП и изпратено в СРП, са извършени множество действия по разследването. След доклад на събраните материали, наблюдаващите прокурори са преценили, че не е налице извършено деяние и досъдебното производство е прекратено, допълниха от прокуратурата в съобщение до медиите.