Премиършип няма да спира дори и при локдауна във Великобритания

Спорт
15:19 - 05 Януари 2021
1400
Премиършип няма да спира дори и при локдауна във Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън обяви в понеделник трети локдаун в Англия заради тревожно нарастване на случаите на коронавирус, което води до опасност от препълване на болниците, предадоха световните агенции. Новата карантина на национално ниво ще бъде в сила поне до средата на февруари.

Въпреки рекордния брой заразени футболисти с COVID-19 сред клубовете, професионалния футбол получи зелена светлина да продължи. Шефовете на Висшата лига са получили специално разрешение от правителството мачовете да се играят.

Ръководните фактори в английския футбол бяха в постоянен контакт с правителството през последните седмици в опит да гарантират, че футболът няма да бъде спрян отново.

Тези страхове отшумяха, след като шотландското правителство изрично изключи „онези, които се занимават с професионални спортове“ в заповедта за локдауна.

Футболът във Великобритания е спрян от седма дивизия надолу.

ФА също така гарантира, че ФА Къп е в безопасност преди мачовете от третия кръг на турнира през този уикенд. На осмодивизионния Марин все още не разрешено да бъде домакин на Тотнъм.

Миналата седмица от Висшата лига обявиха 18 положителни теста от направените 1479 в 20-те клуба между 21 и 28 декември, но се очаква през новата седмица цифрата на заразените да бъде над 30.

Все пак потвърждението, че професионалния футбол има зелена светлина да продължи ще бъде значително облекчение за клубовете.

На отборите отново ще бъде напомнено за необходимостта стриктно да се придържат към протоколите за COVID-19 около тренировъчните балони и в дните на мачовете.

Особено, след като от Коледа има 50% ръст на пациентите в болниците с COVID-19 и над 50 000 новозаразени всеки ден в Обединеното кралство.