Премиерът: Като опозиция трябва да ми казвате: "Не харчи!"

6445 теста са направени у нас от април, отчете Бойко Борисов

Новини
09:52 - 28 Април 2020
2289
Премиерът: Като опозиция трябва да ми казвате: "Не харчи!"

Вие като опозиция би трябвало да ми казвате: "Не харчи парите!", а правите точно обратното. Искате да извадим парите, да ги изхарчим. Но после бизнесът ще дойде ли да помогне да платим на пенсионери,учители, полиция, лекари?, попита премиерът от парламентарната трибуна.     

Мярката 60 на 40 не е ли безвъзмездна?, попита още Борисов. 

173 милиона грант безвъзмездно на фирмите, плюс 170 милиона  гласим още, уточни Борисов. И увери, че най-важната задача е да се запазят парите за пенсионери, армия, полиция, учители. 

"Ние не сме теглили кредит досега, благодарих, че депутатите ми дадохте възможност да теглим, ако се наложи Но засега не сме се възползвали", уточни Борисов.

6445 теста за коронавирус са направени у нас от 20 април до днес, стана ясно от изказването на премиера от трибуната.

Статистиката му бе след запитване на депутата Нигяр Джафер. "Само стройна система от тестване може да насочи към най-необходимите мерки", обясни депутатката от ДПС. Тя цитира данни, че България е на предпоследно място по абсолютен брой извършени тестове и на последно място по тестване с 3600 теста на 1 милион.

Налични към момента имаме 60 хиляди PCR теста. Нашият щаб много целево подбира групите, обясни премиерът.

"Турция си произвежда тестове, но нашите доктори не им вярват. Ние можем да вкараме колкото си искате, каза още Борисов. Още преди месец и половина през ЕК сме поръчали 1 милион теста, които да си платим. Защо няма и не си залагат името, попита Борисов. Той обясни, че въпросът с тестуването предизвиква полемика сред специалистите и няма единно мнение. Имаме ли възможност, ще тестваме и повече", допълни той.

Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие на която и да е държава, можеше да го препишем. Това обясни премиерът на въпрос на Драгомир Стойнев от БСП за икономическите мерки. Той даде пример, че в България са продължили да работят много сектори – строителство, селско стопанство, IT сектор. Добра новина е, че се очаква да започне работа автомобилостроителния бизнес, към който у нас работят 250 завода, каза Борисов.

По мярката 60/40 премиерът отчете, че са кандидатствали 7403 заявления от фирми. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7000 и 10 хиляди работници на ден запазват работните си места. Така до края на месеца ще запазим над 120 хиляди, каза Борисов.

Борисов сподели, че сериозна грижа на правителството е туризма, защото светът няма рецепта все още как този сектор да бъде отпуснат да работи. Сутринта е имало коалиционен съвет, на който лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложил ваучери за туризма. Ще направим работна група, ще го обмислим внимателно, за да не превърнем в един момент хотелите в болници.

Много държави тръгнаха с подценяване на ситуацията, и в България имаше такова, обясни Борисов. Той обясни, че е въведена работа на администрацията по електронен път и само на уведомителен режим, за да става максимално бързо.

Нашата цел е максимално бързо да отива парата при тези, които се нуждаят. Много по-богати държави от нас обещават, говорят, но само 1-2 са приложили някаква мярка, обясни премиерът. Ежедневно работим с ЕС, гарантира той.

Сектор земеделие е най-подпомаганият сектор. Дори сега имат възможност тези, които нямат работа, да отидат в този сектор и да си получават възнагражденията, коментира пък Борисов в отговор на въпрос от независимия депутат Спас Панчев какво прави правителството в подкрепа на сектор "Земеделие".

Ние сме в непрекъснат контакт с тях и много преди да влезем в тази криза ние плащаме, за да може земеделските производители за извършват тази дейност. Така че и този водопровод Дунав, който касае много площи в Разград, Шумен, Търговище и др., ще помогне за напояване там, защото язовирите се изчерпват, накрая на пролетта са на 50%. И през фонд "Земеделие" и през ресорното министерство това е един от най-подпомаганите сектори, отсече Борисов.

Правителството повече говори за мерки за справяне с кризите, отколкото ги прилага. Много добри неща чухме дотук, но нищо. Българите не мислят, че правителството може да мобилизира всички мерки за подкрепата им. Искате едно благодаря да ви кажат, но дотук не виждам нито един българин да е получил някакво възнаграждение. След месец- два безработицата като нищо ще мине 10%, а безработните ще станат 400 - 500 хил., каза от трибуната пък соцдепутатът Георги Гьоков.

Знаете ли че минималното дневно възнаграждение е 6 лв. на ден, а 25% от безработните го получават? Как се живее с по 6 лв на ден?, попита Гьоков. И попита още какви ще са социалните мерките за хората и какви пари от взетия заем ще стигнат до гражданите, след като те щели да го плащат.

Снимки: Агнес Методиева