Премиерът на Бавария готов да седне в стола на Меркел

Маркус Зьодер и Армин Лашет заявиха готовност за битка за канцлер през септември

Новини
18:53 - 11 Април 2021
1524
Премиерът на Бавария готов да седне в стола на Меркел

Двама от водещите политици на германския консервативен съюз изявиха днес желание да се кандидатират за канцлер на изборите през септември. Това са лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет и премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

На среща с парламентарната фракция на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) и двамата сочени за най-вероятен кандидат-канцлер на коалицията изявиха готовност да се явят на изборите.

Както Армин Лашет, лидер на ХДС, така и Маркус Зьодер, премиер на Бавария, са заявили готовността си да поемат отговорността като кандидат за канцлер. Това е съобщил самият Зьодер пред медии след разговорите в Бундестага.

Християндемократическият съюз е по-големият партньор в тази коалиция, но тя вече е излъчвала и кандидат за канцлер от ХСС.

„Ако ХДС ме подкрепи, аз съм готов“, заяви представителят на ХСС Зьодер.

„Ако християндемократите не са съгласни с моята кандидатура, съвместната ни работа ще продължи по същия начин без сръдни и караници“, заяви Зьодер.

Той посочи и че вече е разговарял по този въпрос с конкурента си Лашет още в събота, но засега не са стигнали до решение.

Консервативната коалиция няма предстоящи конгреси и събирания, на които да реши този въпрос. Кой ще отиде на изборите в крайна сметка ще решат самите съперници помежду си. През 2002 година така направиха тогавашните кандидати Ангела Меркел и Едмунд Щойбер.

Германските социалдемократи вече обявиха своя кандидат за канцлер – това е вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц.

На 19 април пък кандидатурата си за канцлерския пост ще обяви и Зелената партия.

На местните избори в Германия през март стана ясно, че ХДС губи подкрепа сред избирателите. От друга страна баварският премиер Зьодер се радва на голяма популярност и висок рейтинг в страната. Зад Армин Лашет като кандидат за канцлер пък застават някои от най-влиятелните политици в ХДС.