Премиерът: Ще викам "Христос Воскресе!", но в двора на къщата си

Министър-председателят отново заяви, че няма да отиде на църква

Топ
09:35 - 11 Април 2020 (обновена)
5074
Премиерът: Ще викам "Христос Воскресе!", но в двора на къщата си

"Аз самият ще изляза в 12 часа и ще викам с пълна сила "Христос Воскресе!", но в двора на къщата си. Ние заедно със синода решихме да не затваряме къщите, а да разчитаме на самосъзнанието на хората. Всички възможни механизми, които сме сметнали показват, че в следващите 2 седмици ще ние много трудно",  каза на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят заяви, че няма да отиде на църква, за да не увеличава струпването на народ там и за да не излага на опасност включително и своята охрана. Бойко Борисов за пореден път настоя тези българи, които ходят по традиция и заради традицията, тази година да си останат по домовете. 

"Не може владиката да каже Не ходете в църквите, все едно Мутафчийски да каже лекувайте се при шамани, но който не умира да отиде в църква, да го направи вкъщи. Стойте си вкъщи, това е огромна помощ", заяви още премиерът.

„Вчера сме поръчали 30 000 PCR теста и сме ги платили на Южна Корея, защото казват, че там са едни от най-добрите. Кръстосвайки методите и на пуловете, и на индивидуалните тестове, мисля, че с такива количества ще понесем първата вълна на масовите тествания", заяви министър-председателят. 

Премиерът призова хората да си останат у дома на Великден. „Моля ви, който не умира да отиде на църква да не го прави. Убеден съм, че Господ ще ни чуе заради това, че сме действали умно. Длъжни сме да направим това, вие виждате в другите страни затвориха църквите“, каза още премиерът.

По въпрос за кандидастването ни в еврозоната Борисов заяви, че няма никакво смекчаване на критериите.  „Никога не бих си позволил да кажа, че работим толкова активно ако нямаме достатъчно уверения. За нас е изключително важна мярката, за да гарантинраме не знаейки колко ще продъжли тази криза. Растежът ни беше по-голям от другите страни в ЕС. Безработицата ни беше най ниската в историята ни. Европа знае колко дисциплиниран и подредени сме. Имаме най-нисък външен дълг. Доверието, което сме изградили, се надявам да ни помогне и сега. Нашата икономика е свързана с другите големи, като немската. Ако тяхната не заработи и нашата не може. Въпросът с коронавируса трябва да се реши глобално. В момента, който имаме лекарство, светът ще тръгне веднага напред", поясни министър-председателят.