Пренареждане: Преференциите разместиха листите на ГЕРБ-СДС и на БСП в област Велико Търново

Партия „Възраждане“ е увеличила електоралната си подкрепа в региона с 43%

Новини
12:41 - 03 Април 2023
3476
Пренареждане: Преференциите разместиха листите на ГЕРБ-СДС и на БСП в област Велико Търново

Преференциите пренаредиха листите на ГЕРБ-СДС и на БСП в област Велико Търново. Партия „Възраждане“ е увеличила електоралната си подкрепа в региона с 43%, докато обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е довело до близо две хиляди гласа по-малко на изборите сега в сравнение с вота през октомври миналата година, когато двете формации се явиха самостоятелно.

Издателят на бившата медийна група на Делян Пеевски – Димитър Николов, е събрал 2765 преференции в област Велико Търново от избирателите, гласували за ГЕРБ-СДС, Николов беше трети в листата, пренарежда я и със сигурност отново ще е депутат заедно с бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

В листата на социалистите секретарят на комисията за борба с противообществените прояви на децата в Павликени Георги Филипов е получил 641 преференции и от седми става втори след водача Кристиан Вигенин. Филипов има шанс да влезе в парламента, ако Вигенин предпочете да е депутат от Ямбол.

На изборите сега ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Великотърновско и получи със 705 гласа повече от октомври миналата година. БСП губи още 661 гласа. ДПС с водач Йордан Цонев увеличава подкрепата си с 238 гласа, но със сигурност ще остане с един мандат.

12 198 гласа за „Възраждане“, които им отредиха трето място в областта, може да се окажат достатъчни за втори мандат и заедно със Станислав Стоянов в парламента да влезе студентката Венцислава Йорданова.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще остане с двама депутати при трима в миналия парламент, когато се явиха по отделно. Няма пренареждане на листата и мандатите ще отидат за Людмила Илиева и арх. Йордан Терзийски.