Пресконференцията на МВР: Знаехме, че Сашко ще издържи (НА ЖИВО)

Детето е открито от делтапланеристи

Общество
16:26 - 19 Ноември 2022
5650
Пресконференцията на МВР: Знаехме, че Сашко ще издържи (НА ЖИВО)

Полицията в Перник дава брифинг с информация за намирането на Сашко, който изчезна преди 9 дни.  По-рано днес детето беше намерено от МВР в изоставен завод край радомирското село Червена могила. Това е станало, докато полицаи са правили пореден тур в търсене на 12-годишното момче.

"Вече имаме повод да се усмихнем. Сашко е намерен жив. В добро състояние е", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Шефът на РДВР Перник Павел Млеканов разказа, че районът е изключително труден за проверка.

"Това е планина. С оглед на така получената информация, потърсихме съдействие от хора планинари и специалисти, които са членове на делтапланеристки клуб. Те откриха детето", добави той.

"Версиите бяха много, нито една не е отхвърлена, но здравата логика сочеше, че трябва да бъдем в планината."

По отношение на оцеляването, знаехме, че той може да издържи и дни в планината. Разговаряли сме с хора, които познават много добре аутизма и имахме уверение от тях, че той ще издържи.          

"По отношение на намирането разговаряхме с хора, които познават детето.

Няма информация някой да го е приютил и да го е държал. Аутизмът е болест на ензимите, тези хора се хранят с плодове и зеленчуци, позволява да бъдат хиперактивни. Тази хиперактивност позволява движение", допълни той.

Сашко е бил намерен в 14:27 часа в местност, която е труднодостъпна, но с оглед аутизма, не представлява трудност за него. Намирането на това дете в плод на много хора – полицаи, планинари, доброволци.

Включиха се и хората, които първи намират Сашко: "Парите от бащата, ако реши да ги даде, на вас ги даваме – на медиите", каза един от делтапланеристите.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. То е било през цялото време в планината. Планината е с над 20 дерета. Вчера всички тракери са били прегледани наново, набелязахме нови зони, които не бяха проверени, Направихме си няколко изводи и накрая го намерихме.

Детето е било в безпомощно състояние, мръсен, изтощен, главен, дадохме му одеяло, сгряхме го.

Респект към детето, оцеляло е само, то е борец, дори на кучетата им беше трудно", допълва той.