Престиж: Фандъкова избрана за президент на Съвета на еврообщините

Кандидатурата на градоначалника подкрепена единодушно от Изпълнителното бюро на СЕОР

Новини
15:11 - 30 Юни 2020
1475
Престиж: Фандъкова избрана за президент на Съвета на еврообщините

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е избрана за изпълнителен президент на Съвета на европейските общини и региони (СЕОР). Номинацията и е издигната от ръководството на Националното сдружение на общините в България.

Съветът на европейските общини и региони е най-старата и най-голямата неправителствена организация на местните и регионални власти в Европа. В СЕОР членуват 60 национални асоциации от 41 европейски страни, които представляват над 100 000 общини, градове и региони.

Организацията има важна роля за защитата на интересите и приоритетите на местните и регионалните власти и за обмен на опит между членовете, което е особено важно в момент на пандемия и усилията за по-голяма подкрепа на местните власти за по-бързото им възстановяване след кризата.

Изпълнителните президенти на СЕОР са шестима - кметовете на две големи европейски столици – Париж и Лисабон, кметовете на Гданск и Утрехт и президентът на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа. Ролята на изпълнителните президенти е политическа и е насочена към засилване влиянието на Съвета на европейските общини и региони в международен плана.

Издигането на кандидатурата на Фандъкова за престижния пост е възможност за привличане на общественото внимание към ролята и потенциала на българските местни власти. Кандидатурата й е била подкрепена единодушно от членовета на Изпълнителното бюро на СЕОР на заседанието на 26 юни. На него е бил подчертан нейният дългогодишен политически опит и приносът й за динамичното развитие на София.

Очаква се кандидатурата на Фандъкова да бъде одобрена от политическия комитет на СЕОР в края на септември.