Престрелка между косовската полиция и косовските сърби

Поводът за напрежението е арест на бивш полицай на КПП "Ярине"

Новини
09:30 - 11 Декември 2022
1997
Престрелка между косовската полиция и косовските сърби

Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в нестабилната северна част на страната се засили, съобщават БТА и Ройтерс.

По-рано косовски сърби започнаха да строят барикади в северната част на страната, а района беше огласен от сирени, предава БНР. Поводът за напрежението е арест на бивш полицай на КПП "Ярине". На няколко места в северната част на Косово и Метохия сърбите издигнаха барикади в знак на протест срещу ареста на бившия член на косовската полиция Деян Пантич. В северната част на Косовска Митровица и Звечан пък завиха сирени.

Полицията съобщи, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта между Косово и Сърбия. По-късно тя каза, че по нейни служители е бил открит огън на няколко места, близо до граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за пострадали. "За да се защитят, полицейските части да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на престъпниците, които бяха отблъснати и побягнаха в неизвестни посоки", се казва в изявление на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово. 

По-малък брой членове на косовската полиция са разположени в Бошнячка махала и в селището Три солитера. Автомобили на европейската мисия патрулират в града. Косовската полиция арестува сутринта в Ярине бившия полицай Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със съпругата си. Той е задържан по подозрение за участие в нападение с огнестрелно оръжие срещу полицаи и срещу офис на избирателната комисия. 

От полицията не уточняват кога и къде точно е станал инцидентът. Косовската полиция съобщи, че в четвъртък е арестувала друг гражданин от сръбска националност за нападение над полицаи.

Силите на специалната мисия на Европейския съюз в Косово (EULEX) и ръководените от НАТО международни сили (KFOR) пристигнаха на барикадите, издигнати от сърбите на магистралата в северната част на провинцията, близо до град Лепосавич, съобщават в същото време Косово онлайн и Kurir. Според публикацията протестиращите се опитват да предотвратят трансфера в Прищина на Пантич, който е арестуван сутринта на 10 декември. Той е етнически сърбин, който заедно с няколко свои колеги е отказал да продължи да служи в косовската полиция преди няколко дни и напусна поста си в Косовска Митровица, разказват изданията.