Президентът на Аржентина се бодна със "Спутник V"

Фернандес благодари на Путин за имунизацията

Русия
13:35 - 07 Февруари 2022
1989
Президентът на Аржентина се бодна със "Спутник V"

Аржентинският президент Алберто Фернандес благодари на колегата си Владимир Путин за поставената му руска ваксина срещу коронавирус „Спутник V“. Това стана по време на лична среща на двамата лидери в Москва.

„В Аржентина Русия е много ценена, особено вашата помощ, когато ни изпратихте ваксини. Това беше много важно за нас в борбата с пандемията. И наистина вие ни подкрепихте и ние сме ви много благодарни, защото тогава нямаше достатъчно имунизационни препарати. Благодарение на вашата помощ свършихме много добра работа и резултатите са отлични“, заяви още Фернандес.

Президентът на латиноамериканската страна добави, че самият той е ваксиниран със „Спутник V“. Путин от своя страна каза, че и той е имунизиран със същия препарат. Той също така благодари на Фернандес, че  Аржентина е станала първата страна в Западното полукълбо, регистрирала руска ваксина. „Днес първият договор е почти изпълнен: от 20 милиона дози, почти 15 милиона са доставени в Аржентина. Производството на „Спутник V“ вече стартира в латиноамериканската страна, като вече са произведени повече от 6 милиона дози. И искам да ви поздравя за факта, че извършихте толкова мащабна ваксинация - почти 78% от населението, това е много добър резултат “, посочи руският президент.

По-рано аржентинският министър на здравеопазването Карла Висоти обяви, че страната им ще предаде на Световната здравна организация данни от проучвания за ефективността на руската ваксина срещу коронавирус, за да улесни нейното бързо одобряване. Междувременно заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че Русия в момента разглежда две заявки от чуждестранни производители на ваксини срещу коронавирус. Исканията, каза той, идват от компанията AstraZeneca и от известен китайски производител. Според съобщения в медиите става дима за CanSino Biologics.