Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев официално встъпи в длъжност

Руският президент Владимир Путин е първият чуждестранен лидер, с когото той ще се срещне след преизбирането си

Новини
10:58 - 26 Ноември 2022
2030
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев официално встъпи в длъжност

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев официално встъпи в длъжност, след като беше преизбран на предсрочния вот миналата неделя с над 80 процента от гласовете, съобщава БНР.

Мандатът на 69-годишния Касъм-Жомарт Токаев ще трае седем години, след което вече няма да може да бъде избиран за държавен глава.

След смазването на протестите срещу поскъпването на живота през януари Токаев обеща да намали неравенството в доходите чрез изкореняване на корупцията и по-справедливо разпределение на националното богатство. Той извърши конституционни реформи, с които ограничи управлението си.

Днес Токаев се закле да спазва стриктно конституцията, да гарантира правата и свободите на гражданите и да изпълнява добросъвестно задълженията си като държавен глава.

На церемонията присъства и бившият лидер Нурсултан Назарбаев, който през 2019 г. посочи Токаев за свой наследник, а после беше реално отстранен от ключовите позиции.

Казахстан ще продължи да води балансирана, конструктивна външна политика, насочена към отстояването на националните интереси. Приоритет ще бъдат взаимноизгодното сътрудничество и стратегическите партньорства със съседните държави - Русия, Китай и братските страни от Централна Азия, както и с партньорите в интеграционните съюзи, каза на церемонията Токаев.

Руският президент Владимир Путин е първият чуждестранен лидер, с когото той ще се срещне след преизбирането си. Двамата ще разговарят на 28 ноември в руския град Оренбург близо до границата с Казахстан.