Президентът на консултациите: Не само Главчев изяви готовност да е служебен премиер

Държавният глава задвижи конституционната процедура след като и трите проучвателни мандата бяха върнати неизпълнени

Новини
18:30 - 08 Август 2024
2113
Президентът на консултациите: Не само Главчев изяви готовност да е служебен премиер

Президентът Румен Радев свика парламентарно представените партии на "Дондуков" 2 на консултации за формиране на служебен кабинет.

"На практика предизборната кампания започна. Неизбежно отиваме към поредните избори, но за да насроча дата с мой указ, трябва първо да проведа консултации, да се определи кандидат за премиер и по негово предложение да се назначи служебен кабинет, за да се проведат честни и прозрачни избори. Не можем да бавим повече процеса. Трябва да има яснота по отношение на управлението на страната. Предишния път само и единствено Главчев пое този труден ангажимент да бъде служебен премиер. Сега обаче и други хора са изявили готовност, не е само той.

Не искам обаче да хвърлям имена в публичното пространство", заяви Радев.

"Нашето категорично мнение е, че политическите партии не бива да се бъркат и да дават съвети и напътствия какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за премиер и министри. Не бива по определен и желан дизайн да се определя кой да бъде служебен министър-председател", заяви депутатът от ГЕРБ Росен Желязков в началото на консултациите.

„Единственият коментар, който ще си позволим да направим по отношение на този процес, е свързан с основното задължение на този служебен кабинет - честни избори. И друг път сме казвали, че нямаме доверие в сегашния вътрешен министър. Имаме достатъчно лични впечатления за това, че има проблем. Нашият призив към вас е да го вземете предвид и да се потърси друг ръководен състав на МВР”. Този призив отправи Николай Денков от „Продължаваме Промяната – Демократична България” към държавния глава.

„Стоянов показа на предишните и местни, и парламентарни избори, че не е безпристрастен”, допълни Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Смятам, че тази консултация до голяма степен е излишна. Тя е част от една безсмислена поправка в Конституцията, приета за да ограничи властта на президента, защото президентът сега се казва Румен Радев. Вие имате възможност да избирате измежду ограничен брой хора при посочването на служебен премиер. Според нас в момента няма подходяща фигура", коментира лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов.

"Колкото по-скоро приключи работата на този парламент, толкова по-малко опасности ще има за законодателството и финансовата стабилност. Дано служебният кабинет бъде съставен възможно по-бързо. Парламент, в който няма определено мнозинство, което да носи отговорност по отношение на законодателство, бюджет и изпълнителна власт, е меко казано опасен. Създава се лошо законодателство, на моменти - вредно и некачествено. Най-лесното е, когато никой не носи отговорност, да бъдем популисти", заяви пред президента Йордан Цонев от ДПС.

"Силно се ограничиха възможностите Ви за избор на служебен премиер. Нашето предложение е той да бъде най-равно отдалеченият от всички партии избор. Основната задача на бъдещото служебно правителство е да проведе честни и почтени избори. За три години това ще бъде седмият предсрочен вот, което не е нормално. Според нас ще има още една задача – до 30-31 август трябва да бъде номиниран кандидат за еврокомисар на България. Нека тези разговори бъдат на максимално ясна публична основа”, каза председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

"Бяхме против поправките в Конституцията. Тази консултация няма смисъл, президентът взема решения сам. Домовата политика, заложена от ГЕРБ и ДПС, е заради хората, гравитиращи около двете партии. Нашето мнение е, че президентът трябва да има по-голям избор, но го няма, така че ще търпим последиците", посочи Тошко Йорданов от ИТН.

СНИМКИ: Светломир Стоянов

Държавният глава задвижи конституционната процедура, след като и трите проучвателни мандата бяха върнати неизпълнени. Така Радев започна разговори за това кой от възможните кандидати ще стане новият служебен министър. 

Настоящият премиер Димитър Главчев заяви, че, ако постът му бъде предложен отново, ще приеме. При предишните консултации, преди назначаването на Главчев - първият премиер, избран според новите правила в Конституцията, самият Главчев участваше в разговорите. Според президента присъствието на кандидат за служебен премиер не е задължително.

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян вече отказа поста с мотива, че не трябва премиер да бъде ярка политическа фигура.