Президентът на Литва призова НАТО да засили Източния фланг, ако Беларус подслони Пригожин

Гитанас Науседа смята, че руският президент Владимир Путин след бунта на "Вагнер" ще се сблъска с още по-големи трудности и каза за него: "Кралят е гол".

Новини
20:34 - 25 Юни 2023
2562
Президентът на Литва призова НАТО да засили Източния фланг, ако Беларус подслони Пригожин

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви днес, че НАТО трябва да засили Източния си фланг, ако Беларус подслони Евгений Пригожин, лидера на частната военна компания "Вагнер", предаде Франс прес. 

Литва граничи и с Русия, и с Беларус и идния месец е домакин на срещата на върха на НАТО.  Президентът на страната днес говори по време на заседание на литовския Съвет за сигурност, посветено на неуспелия бунт на "Вагнер" срещу Кремъл.

"Ако Пригожин или част от групата "Вагнер" се озоват в Беларус без планове и ясно дефинирани намерения, това означава просто, че ние трябва да засилим нашите източни граници", подчерта президентът на Литва. "Не говоря само за Литва, но и за цялата НАТО", допълни той.

Науседа каза, че страната му ще отпусне повече средства за разузнаването, за да оцени то "политическите аспекти и аспектите в областта на сигурността в Беларус". 

Той също така заяви, че Литва няма да променя предвидените вече мерки за сигурност във Вилнюс за срещата на върха на алианса заради събитията, станали в Русия.

Науседа смята, че руският президент Владимир Путин след бунта на "Вагнер" ще се сблъска с още по-големи трудности и каза за него: "Кралят е гол".

Бунтът на "Вагнер" е най-голямата криза със сигурността в Русия и най-голямото предизвикателство, пред което трябваше да се изправи Путин от идването си на власт в края на 90-те години на миналия век, отбелязва Франс прес.