Президентът награди признати медици и здравни специалисти

Проф. д-р Красимир Гигов получи най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен

Новини
19:49 - 07 Април 2023
4486
Президентът награди признати медици и здравни специалисти

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на признати медици и здравни специалисти по случай Световния ден на здравето.

Сред отличените са проф. д-р Пенка Переновска за развитие педиатрията и детската пулмология, ръководителят на областната болница в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов, проф. д-р Надежда Гаврилова, която има значим принос за развитието на детската анестезиология, както и проф. д-р Иван Костов за значими заслуги към майчиното и детското здравеопазване.

Почетният знак на президента получи и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

"Искрено вярвам, че с хора, посветени на своята професия като вас и с усилията на всички институции, ние като общество и държава можем и трябва да изградим една още по-добра система на българското здравеопазване, система на високо ниво, с високо качество на медицинските услуги, достъпна за всички български граждани", отбеляза президентът Радев.

Проф. д-р Красимир Гигов получи най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен за заслуги за развитието на системата на здравеопазването: 

"Всяка година Световната здравна организация излиза с призив по отношение на здраве за всеки и трябва ние да помислим в това отношение. Достъпът до здравната система, съответното лечение, финансовия баланс в системата между болници, доболнична помощ, профилактика, която е основа на здравеопазването, тоест един баланс между тях. И когато говорим за здраве, трябва да знаем също и формулировката на Световната здравна организация - здравето не е само физическо здраве, здравето е и ментално психическо здраве, както и социално благополучие. Тоест само тогава човек може да бъде спокоен и наистина здрав и пълноценен за обществото".