Президентът награди ректора на японския университет "Тойо"

"Ще насърчаваме българските студенти в Япония и японските в България", обеща Румен Радев на церемонията

Новини
15:55 - 24 Февруари 2020
1841
Президентът награди ректора на японския университет "Тойо"

Президентът Румен Радев връчи почетен знак на ректора на японския университет „Тойо“ д-р Макио Такемура на церемония в Гербовата зала на „Дондуков”2. „Между България и Япония има силни духовни връзки и те намират своите устои именно в задълбочаването на отношенията в образованието, науката и културата. Така България има възможността да се развива ускорено като държава на високите технологии и науката.”, отбеляза държавният глава.

Радев припомни за визитата си в университета „Тойо" през октомври миналата година. Той сподели, че най-ценна за него е била възможността да разговаря с младите хора на Япония, „да споделим визията си за нашето общо бъдеще, а също така с огромно удовлетворение да видя, че нашите български студенти и преподаватели са добре приети и ценени в Япония“.

„Ние ще продължим да поддържаме и насърчаваме както нашите студенти и преподаватели в Япония, така и японските студенти в България“, посочи държавният глава.

На церемонията на „Дондуков”2 присъстваха японският посланик у нас Масато Ватанбе, д-р Иван Ботев, преподавател в „Тойо“, български студенти, учили в Япония и японски студенти от университета „Тойо“, които следват в СУ „Св. Климент Охридски“ по обменна програма.

Д-р Макио Такемура изказа своята дълбока признателност за отличието и благодари за подкрепата и топлото отношение към университета „Тойо“. Постепенно но сигурно се изгражда тясна връзка между висшето образование в България, в лицето на Софийски университет и нашия университет, заяви ректорът на японския университет и допълни, че заедно вече се постигат успешни резултати в обмена на студенти.

След церемонията президентът, ректорът на университета „Тойо“ и останалите гости проведоха среща на „Дондуков“ 2, на която бяха обсъдени перспективите за последващо разширяване на партньорството между България и Япония в областта на образованието и инвестициите. Откроена беше ролята на сътрудничеството в образованието и обмяната на опит, като стабилна основа за бъдещи общи българо-японски проекти. От своя страна японските и български студенти споделиха придобития опит и впечатления от процеса на научен обмен.