Президентът окичи орден „Стара планина“ на американския посланик

Най-високото държавно отличие е заради приноса му за развитието на отношенията със САЩ

Новини
12:26 - 10 Юни 2019
1655
Президентът окичи орден „Стара планина“ на американския посланик

Връчването на орден „Стара планина“ на американския посланик Ерик Рубин показва значението, което България отдава на партньорството си със САЩ. Това каза президентът Румен Радев, който удостои посланика на САЩ Ерик Рубин с орден „Стара планина“ първа степен, съобщи Агенция „Фокус“.

„За мен е чест да удостоя с най-високото държавно отличие посланик Ерик Рубин за неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитие на двустранните отношения между България и САЩ. Считам, че това високо отличие е израз и на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ“, заяви Радев. Той посочи, че посланик Рубин е ръководил американското посолство в България по време на различни глобални предизвикателства.

„Но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развият възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Проведоха се много срещи и посещения на високо ниво, които маркираха и за години напред посоката на нашите отношения. Специално в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин внесе нов импулс с особен акцент на модернизацията на българските ВВС“, посочи държавният глава. Радев уточни, че по време на мандата на посланик Рубин се е разширил обхватът на двустранните отношения и тренировките.

„Задълбочиха се и нашите търговско-икономически връзки. Тук дойдоха важни американски търговски мисии, организираха се бизнес форуми, имаше срещи на различни нива – правителство, бизнес, образование. И резултатите са красноречиви – в последните години имаме непрекъснат солиден възход на двустранния стокообмен“, коментира президентът.

Румен Радев определи посланик Ерик Рубин като достъпен посланик, който усеща пулса на българското общество. „Със своите многобройни и разнообразни инициативи, посещения в цялата страна и срещи с представители на културата, образованието и бизнеса, той намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания“, заяви той.

Снимка: Агнес Методиева