Президентът посрещнат с военен ритуал на "Шабла 2020"

Започнаха демонстрациите на бойните стрелби

Новини
12:37 - 10 Юни 2020
2257
Президентът посрещнат с военен ритуал на "Шабла 2020"

Президентът Румен Радев бе посрещнат с военни почести на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2020". На полигона присъстваха и военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

На зенитния полигон военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, предаде БТА. 

Демонстрациите на способности, постигнати по време на съвместната подготовка, ще са по сценарий, изграден на базата на хипотетична военно-кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните.

По програма първият елемент е въздействие от авиационни активни средства за противовъздушна отбрана /ПВО/ по самолет-нарушител на въздушното пространство на страната, като за целта ще бъде изпълнен отстрел по въздушна цел от самолет МиГ-29 с авиационна управляема ракета.

Част от сценария е провеждането на мисия за бойно търсене и спасяване на екипаж, напуснал аварийно самолета. В изпълнението на различните задачи от мисията участват самолет Су-25, вертолети "Кугар", Ми-24 и Ми-17.

Според програмата демонстрациите ще завършат с предотвратяване на авиационен удар от противостоящата страна по инфраструктурата в оперативна дълбочина. Формирование за противовъздушна отбрана ще осъществи прикритие по основното направление за влитане, като то е осигурено със зенитна установка ЗУ-23-2 и преносим зенитно-ракетен комплекс "Стрела 2М", които ще осъществят въздействие с огън и маньовър.