Президентът потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат

Политика
10:33 - 01 Февруари 2021
3430
Президентът потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев потвърди официално, че ще се кандидатира за втори мандат, заедно с визепрезидента Илияна Йотова.

Заявката беше направено по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност. Радев уточни, че в законовия срок ще бъде уточнен форматът, в който ще бъде издигнат.

"Президентството продължи да работи за модернизацията на България и да отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. Още в началото на миналата година снех доверието на правителството. Това беше акт на политическата отговорност срещу острата криза на управлението", подчерта Румен Радев.

Той подчерта, че изригналите половин година по-късно протести, са потвърдили правотата на мотивите за снемане на доверието.

"Президентската институция не се скри зад институционален комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие, както и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им за оставка да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война", категоричен е държавният глава.

Той засегна и кризата с Ковид-19.

"Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума. И то в ситуация на изкуствено насаждане на паника. Още в началото на кризата настоях за баланс между здравни и икономически, и социални мерки. Отправих призив да бъде разгърната масова кампания, но с ясна методика за безплатно тестване на населението по определени таргетирани групи", коментира още Радев.

Снимка: Агнес Методиева