Президентът поздрави мюсюлманите с Курбан байрама

4 дни е празникът, като тази година е от 16 до 19 юни

Новини
09:21 - 16 Юни 2024
1754
Президентът поздрави мюсюлманите с Курбан байрама

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам. В пожеланията си държавният глава подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни, посочват от прессекретариата на държавния глава. 

Румен Радев отбелязва още, че религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът Курбан байрам създава мостове между хората, които допринасят за взаимното разбиране и за нравственото израстване на нашия народ.

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната.

В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”, в която участват само мъже, се отбелязва още в справката. 

Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните.

Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от религия и етнос, казва главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.