Президентът се срещна с генералния директор на Airbus Defense

Двамата са обсъдили интеграцията на българската отбранителна индустрия

Политика
18:36 - 14 Май 2019
1793
Президентът се срещна с генералния директор на Airbus Defense

Президентът Румен Радев разговаря с генералния директор на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
Двамата са обсъдили интеграцията на българската отбранителна индустрия и наука в общи проекти в рамките на ЕС.

Те са споделили позицията, че съвременните предизвикателства пред сигурността изискват общ европейски подход в сферата на научните изследвания и отбраната, който да се гради върху потенциала на всички държави-членки на ЕС. Възможностите за интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в перспективни общи проекти в рамките на ЕС са били водещите акценти на срещата, пише в съобщението.
Индустриалното сътрудничество е фактор за отстояване на позициите на Европа в изследването на космоса, иновациите, наблюдението на климата и опазването на природата. Другата важна сфера, където Европа трябва да търси единодействие е в сферата на сигурността, включително създаването на нов общ европейски изтребител, е било подчертано по време на разговора. По думите на Румен Радев със своя опит и доказана експертиза, българските инженери и софтуерни специалисти могат да предложат най-добрите условия за реализация на общите европейски проекти в тези области. "България е готова да подкрепи проекти, които дават възможност българските учени да остават в страната ни и да получат тук възможност за своята професионална реализация", подчертал държавният глава.

Румен Радев отбелязал възможността България да засили партньорството си с Airbus за модернизиране на системите за наблюдение на реките и язовирите у нас за предотвратяване на наводнения, за опазване на горските масиви и в борбата с незаконната сеч. 

От своя страна Дирк Хоке откроил перспективите за задълбочаване на сътрудничеството с България и при охраната на външните граници на ЕС чрез предоставяне на съвременни интегрирани системи за наблюдение и контрол и предотвратяване на трафика на хора и нелегалната миграция, пише ощe в съобщението.