Президентът: Училищата са нашите дворци

Румен Радев даде прием по повод Деня на българската просвета и славянската писменост

Политика
21:05 - 24 Май 2019
2702
Президентът: Училищата са нашите дворци

"Точно днес е удачно да припомня думите на един наш общественик, че преди кирилската азбука, България бе силна, но не бе велика, защото имаше дворци, но нямаше училища. Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети, академии. С техния духовен блясък свети образа на нашия богат на таланти народ. Това каза президентът Румен Радев на прием по повод Деня на българската просвета и славянската писменост. Той заедно със съпругата си Десислава Радева, която бе облечена в стилна дълга черна рокля посрещнаха патриарх Неофит, главния мюфтия Мустафа Хаджи, бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски, прочутия учител Теодосий Теодосиев, шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ректора на ТУ проф. Георги Михов, шефа на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректора на УНСС проф. Стати Статев, актьори, учители, обществени и творци от цялата страна.

"Искам да благодаря на всички вас, нашите съвременни будители. На вас нашите учители и учителите на нашите деца, които неуморно продължават да откриват пред тях нови хоризонти. На читалищните, библиотечните и музейните дейци, които съхраняват нашите достижения и ги правят достояния на идните поколения. На нашите академични и научни среди, които градят нашето бъдеще със своите открития", каза още той.  

 Президентът благодари и на творците и на хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива и вдъхват самочувствие като българи и продължават да прославят България по света.