Президентът връчва на Мария Габриел мандат за съставяне на правителство

Партията на Бойко Борисов има намерение да предложи експертно правителство, което да работи една година

Новини
07:40 - 15 Май 2023
2932
Президентът връчва на Мария Габриел мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще го получи Мария Габриел, номинирана за премиер от най-голямата парламентарна група. 

Партията на Бойко Борисов има намерение да предложи експертно правителство, което да работи една година.

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в 49-ото Народно събрание. Месец и половина след предсрочните избори и след политически консултации на президента с шестте парламентарни формации,

днес в 15.00 часа държавният глава Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група: 

"Аз очаквам не само от партиите за съставяне на правителство, а Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни - и приемането на бюджета и поне най-важните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Логично е да се направят всички опити за сформиране на правителство с първия мандат, защото тогава вероятността, според мен, е най голяма. За експертния кабинет големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и как ще тя ще бъде разпределена", коментира президентът преди няколко дни.

Неизвестните около евентуална работеща управленска формула остават.

Въпреки разговорите през последните седмици между двете най-големи парламентарни коалиции, на този етап ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" са на различни позиции по визията си за правителство. 

Ден преди да получи папката с първия проучвателен мандат, номинираната за кандидат-премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви каква управленска формула ще предложи: 

"Съставяне на експертно работещо правителство за една година на основа на приоритети.

Следващата стъпка са разговори за съставяне на правителство и ще бъде за формат, който изключва думата коалиция", посочи Габриел.

Разговорите за подкрепа продължават. Преди да получат папката с мандата от президента от ГЕРБ-СДС ще обсъдят идеята си за експертен кабинет с ръководствата на БСП, ДПС и "Има такъв народ".