Президентът заклейми ксенофобията и антисемитизма

Недопустимо е политически различия да водят до език на омразата и обиди на етническа основа, изтъкна Румен Радев

Новини
09:34 - 21 Юли 2023
1752
Президентът заклейми ксенофобията и антисемитизма

Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм.

Това заявява президентът Румен Радев в своя позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава. 

„Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта“, казва държавният глава и допълва, че дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ.

Вчера от Организацията на евреите в България „Шалом“ представиха декларация от името на евреите в България по повод езика на омразата и антисемитизма в страната. „Всички ние се обединяваме около това, че сме силно разтревожени от случващото се в страната, особено през последните няколко седмици – ескалацията на езика на омразата, антисемитските прояви, каза проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом". От организацията призоваха българските институции да не остават безучастни срещу езика на омразата.