При премахване на кърлеж – задължително антибиотик

Свалянето на гадината до 12 часа свежда до нула вероятността да се пренесе заболяване

Новини
16:48 - 29 Май 2019
6586
При премахване на кърлеж – задължително антибиотик

Когато се сваля кърлеж, задължително трябва да се приеме антибиотик. Това каза пред Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев относно пиковата активност на кърлежите през пролетта, опасността от ухапванията и възможните усложнения. Той посъветва хората да избягват разходки в неокосени треви в този период от време.

„Не е правилно да се разхождат кучета по тревни площи. За кучетата трябва да се използват каишки и други репеленти за козината“, добави той. „Най-важното е, когато се сваля кърлеж от място, където има висока заразеност, трябва да се вземе еднократно антибиотик. Многократно съм казвал възрастните взимат 200 милиграма - 2 капсули доксициклин, а детето еднократно взима 10 милиграма макролиден антибиотик на килограм тегло“, поясни епидемиологът.

По думите му доказателствената медицина на САЩ е публикувала, че се приемането на антибиотик след премахване на кърлежа намалява 10 пъти риска да се развие кърлежова бактериална инфекция.

„Обикновено кърлежът се впива в кожата, имайки в слюнката обезболяващи вещества и човек не усеща неговото впиване. Именно за това е много важно след контакт с треви, много внимателно да се огледа кожата. Защото свалянето на кърлежа до 12 часа свежда до нула вероятността да се пренесе заболяване“, посочи той.

Според него ухапванията от кърлежите са много опасни. Те могат да пренесат две групи заболявания. „Едните са вирусни, за които има много малко средства за лечение и доста често завършват фатално. Втората група заболявания са тези, които се пренасят в парковете и междублоковите пространства на големите градове, това са  бактериални инфекции, които много лесно и елементарно се профилактират с еднократна доза атибиотик“, добави той.

Заради пиковата активност на кърлежите в момента, пред лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести в последните дни постоянно има чакащи за тестове