При засилени мерки за сигурност утре в Белград ще се проведе гей парад

Новини
14:26 - 08 Септември 2023
2233
При засилени мерки за сигурност утре в Белград ще се проведе гей парад

В Белград утре, на 9 септември от 17 часа, ще се състои гей парад, а началото на събирането на участниците е в 16 часа в парка „Манеж“, когато ще бъдат отворени и входните пунктове, съобщиха от пресслужбата на Белград Прайд.

Освен полицейски служители, на входните пунктове ще присъстват и лицензирани охранители, организатори и доброволци, които да осигурят безопасен достъп на всички до шествието и концертите и получаването на необходимата за присъствие на парада гривна, се посочва в съобщението.

Гей парадът ще продължи от парка „Манеж“ през центъра на Белград до сградата на парламента и след това обратно до парка „Манеж“.

След шествието, от 19 часа ще има концерт в парка „Манеж“.

Организаторите подчертават, че по време на гей парада ще бъдат забранени всички лозунги или транспаранти, съдържащи надписи, които не съответстват на ценностите и политиките на Белград прайд, които включват послания на омраза на национална, религиозна или етническа основа, дискриминация, обиди, хомофобия, трансфобия и призиви към насилие.

Прайдът в Белград тази година се провежда под мотото „Ние дори не сме близо“,

като се подчертава, че ЛГБТ общността в Сърбия е изправена пред нарастващо насилие и дискриминация и че исканията на прайда в Белград не са се променили от 2014 г.

Миналата година Белград беше домакин на международния EuroPride, който се проведе въпреки няколко забрани от страна на полицията и съпротивата срещу събитието, водена от някои представители на правителството, църквата и десни организации. Шествието, в което се включиха хора от цяла Европа, тогава се проведе по скъсен маршрут с дължина няколкостотин метра, който беше строго контролиран от голям брой полицейски служители. В същото време противниците на събитието влязоха в сблъсъци с полицията на няколко места в града. Тогава бяха ранени над 10 полицаи, а около 100 души бяха задържани.