Пригожин не иска да сваля Путин?

Шефът на "Вагнер" иска Шойгу, но може да направи много бели, заяви Милен Керемидчиев

Новини
09:40 - 24 Юни 2023
3517
Пригожин не иска да сваля Путин?

Действията на ръководителя на частната руска армия "Вагнер" изиграла значителна роля в руската офанзива в Украйна, но която във вчерашния ден официално се обърна срещу ръководството на военното министерство на РФ, не са с цел свалянето на президента Владимир Путин. Това коментира пред bTV международният експерт и бивш заместник-външен министър Милен Керемедчиев.

"Действията на "Вагнер" са насочени не към Путин, а към военния министър Шойгу, към ген. Герасимов, който ръководи армията. Така че по-скоро тук говорим за един тежък вътрешен конфликт. Да, Пригожин може да направи много бели, защото има под командването си 20-25 хиляди войници, знаете как бяха набрани (част от тях са бивши затворници).

Отделно има и около 25 хиляди наемници на "Вагнер", разположени в Сирия и Африка, те също може да бъдат мобилизирани и докарани до Русия. Но той няма възможност да направи по-сериозен пробив, защото му липсва авиация, липсва му по-тежко въоръжение. Но ако се стигне до стълкновение с руската армия, може да се стигне до тежки поражения и дори цивилни жертви", посочи експертът.

"Вагнер" е най-голямата, но не единствената частна руска военна компания, която се използва от Москва в операции, в които Путин не желае пряка намеса на официалната армия - например дадени операции в Сирия назад във времето. Това, което различава обаче лидерът й Пригожин, е специалното отношение към него от страна на Кремъл, чието ръководство делегира именно на "Вагнер" сериозни бойни фронтове в Украйна като Бахмут, за да не се налага нова мобилизация и за да не се покачва социалното напрежение, отбеляза Керемедчиев.

"Оттам започва конфликтът с армията, защото има една дата - 1 юли, която е сложил Путин като срок всички частни армии да сложат оръжие и да се присъединят към официалната руска армия. Нещо, което Пригожин с цялата власт и сила, която му бе дадена в последните години, не иска да направи."

В крайна сметка, смята Керемедчиев, напрежението неизменно ще повлияе на руската инициатива в Украйна, защото "Вагнер" досега бе важна част от инвазията, а при така стеклите се обстоятелства може би ще се наложи и изваждане на сили на редовната армия от фронта и изпращането им във вътрешността на страната.