Приказката за Румъния приключи

Нидерландия вкара три безответни гола срещу северните ни съседи

Спорт
21:01 - 02 Юли 2024
6495
Приказката за Румъния приключи

Нидерландия категорично надигра Румъния и спечели осминафинала от Евро 2024 на „Алиан Арена“ с 3:0, като „лалетата“ ще се изправят срещу победителя от двойката Австрия – Турция на четвъртфиналите.

В герои за отбора на Роналд Куман се превърнаха Коди Гакпо и Дониел Мален, който вкара на два пъти.

В шестата минута се стигна до първото добро положение в срещата, като то бе за Нидерландия. Шави Симонс проби отляво и нанесе удар към вратата, който бе точен, но Флорин Ница улови.

В 14-ата минута румънците стигнаха до първия си голов шанс. Денис Ман премина през няколко футболисти на Нидерландия и отправи опасен шут към горния десен ъгъл, но топката мина на сантиметри над вратата.

В 20-ата минута Нидерландия излезе напред в резултата. Шави Симонс пусна към Коди Гакпо, който с великолепен пробив отляво елиминира Андрей Рациу и с шут към близкия десен ъгъл матира Ница за 0:1!

В 25-ата минута "лалетата" можеха да реализират и второ попадение, след като при изпълнение на корнер Мемфис Депай качи топката на главата на Стефан де Врай, а той я насочи към близкия ляв ъгъл, като се създаде зрителна измама, че падна гол, но ударът срещна мрежата от външната ѝ страна.

Футболистите на Роналд Куман натиснаха и създадоха няколко положения в следващите минути. В 44-ата минута Дензъл Дъмфрис отне топката в наказателното поле на Румъния и подаде към Шави Симонс, който обаче се засуети и стреля слабо покрай вратата.

В първата минута от добавеното време Денис Драгуш напредна отляво и пробва късмета си от границата на наказателното поле, но топката премина над вратата на Нидерландия.

"Лалетата" започнаха по-силно и второто пллувреме, като в 59-ата минута имаха златна възможност да стигнат до второ попадение, като след центриране от корнер топката стигна до Върджил ван Дайк, който нанесе удар с глава, но уцели левия страничен стълб.

В 63-ата минута след центриране от ъглов удар се стигна до разбъркване в наказателното поле на Румъния, Йерди Шутен пое отдясно и върна топката в наказателното поле, Дониел Мален отклони към Гакпо, който я прати в мрежата, но се оказа, че е в засада и попадението не бе признато.

Пет минути след това Мемфис Депай стреля много опасно под стената на Румъния от пряко свободен удар, но топката премина малко встрани от вратата. В 73-ата минута "лалетата" отново бяха близо до гол, след като Джоуи Феерман бе изведен отляво и стреля на косъм покрай вратата.

В 83-ата минута логичното се случи и Нидерландия реализира второ попадение. Мемфис Депай получи пас от тъч, продължи топката към Коди Гакпо, който проби перфектно, на ръба на аутлинията, намери Дониел Мален, а той безпроблемно вкара на празна врата за 2:0 в полза на "лалетата".

Дълбоко в добавеното време Нидерландия реализира и трето попадение. Шави Симонс пусна извеждащ пас за Мален, който напредна отличо по левия фланг, излезе на стрелкова позиция и отбеляза в долния десен ъгъл за 3:0.