Примирие: Земеделците спират протестите

Недоволните се разбраха с управляващите да подпишат споразумение

Новини
19:38 - 09 Февруари 2024
3001
Примирие: Земеделците спират протестите

Правителството се договори с протестиращият аграрен сектор, като в понеделник ще се подпише меморандум. Протестите и пътните блокади също се прекратяват, обявиха преговарящите земеделци. Договорени са ставките за подпомагане по така наречената украинска помощ за всички сектори. Средствата са от бюджета.

Това стана ясно след края на днешната среща на премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев с протестиращите зърнопорозиводители. Правителството се договори с протестиращия аграрен сектор.

Договорени са ставките за подпомагане по т. нар. "украинска помощ" за всички сектори със средства от бюджета. Меморандум с конкретните условия ще бъде подписан в понеделник. Протестите и пътните блокади се прекратяват, обещаха преговарящите земеделци.

Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара, обявиха след срещата с властта:

"Спираме ефективните протестни действия от понеделник нататък, тъй като така или иначе в събота и неделя нямаше да протестираме. По отношение на чувствителните сектори имаме разбирателство по първата част, като разбирателството е постигнато относно ставките от миналата година".

Подпомагането е с преструктурирани средства от бюджета на земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие".

Премиерът Денков потвърди, че най-малките зърнопроизводители ще получат най-високата ставка за подпомагане.

"Най-малките производители, които са с до 300 хектара, няма да има нужда да доказват загуби. За по-големите остава това, което поставихме като изискване миналия път. Чрез една опростена справка на разходите и на приходите те да могат да докажат, че са на загуба, за да получат съответната подкрепа.

Точно тези, които са най-малки, получават пропорционално на помощта, но със съответна ставка, след което при другите фермери с по-големи площи - над 300 до 600 хектара - ставката е различна и вече над 600 хектара ставката е още по-малка. Спрямо площта, която имат, най-много получават малките, след това средните, а най-малко най-едрите. Има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина", заяви премиерът Денков след края на преговорите.

Министър Кирил Вътев заяви, че средствата ще получат дори и тези, които протестират с настояване за неговата оставка:

"Това, което е договорено и в неделя ще бъде окончателно записано, а в понеделник подписано, касае абсолютно всички земеделци. Така, че по-добре ги питайте за какво ще протестират. Те ще получат средствата, които се договориха в тази серия от разговори. На никой от бюджета няма да бъде взето, за да бъде даден на друг".