Присъдата на Банев започва да тече от днес, МВР проверява как е влязъл в страната (ОБНОВЕНА)

Новини
13:17 - 24 Юни 2024
1709
Присъдата на Банев започва да тече от днес, МВР проверява как е влязъл в страната (ОБНОВЕНА)

Издирваният с Европейска заповед за арест и осъден за пране на пари от трафик на наркотици Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно тази сутрин като се яви на входа на Централния софийски затвор в 7.30 часа сутринта, за да изтърпи присъдата си от 6 г. затвор.

59-годишният Банев бе издирван в продължение на 6 години, а сутринта изненадващо дойде пред затвора с адвокат и с личен багаж за времето на престоя си зад решетките. Пред полицейските служители на входа той е представил документ за самоличност с изтекла валидност, съобщиха малко по-късно от пресцентъра на МВР.

Предприети са действия по установяване на здравословното му състояние, след което той ще бъде въдворен в затвора, уточни главеб комисар Атанас Илков, директор на ГД "Национална полиция". Той допълни, че предстои да бъде извършен анализ за установяване на начините, по които Брендо, който се издирва межднародно, е влязъл в страната, както и за причините да се предаде в този момент.

От прокуратурата припомниха, че с присъда от 15 февруари 2013 г. на Софийски градски съд (СГС), влязла в сила на 26 април 2018 г., Евелин Банев-Брендо е признат за виновен за това, че за времето от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. на територията на България, Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Швейцария и Австрия участвал в организирана престъпна група заедно с още двама души.

Групата е създадена с цел финансови операции (внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в банки в чужбина към Република България за кредитиране на дейността на "ПФЮ" АД) с пари, за които знаели, че са придобити чрез незаконен трафик на наркотични вещества - придобиване, разпространение, държане, превозване и пренасяне на високорискови наркотични вещества в големи размери.

Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения.

В Софийска градска прокуратура е образувана присъдна преписка на основание получената ефективна присъда. Наблюдаващият прокурор е предприел необходимите действия за изпълнение на присъдата. Осъденият не е установен на територията на България. Обявен е за общодържавно издирване, издадена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване.

През 2021 г. и 2022 г. Брендо е подал молби до СГС на основание Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, с които иска да се признаят и приемат за изпълнение в България постановени спрямо него съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на други две държави от Европейския съюз - Румъния и Италия. И двете молби на Брендо са оставени без разглеждане, защото той не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон.

След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури Брендо е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, което започва да тече от днес.