Присъдата на тройния убиец на българи в Торонто отложена заради COVID-19

Новини
16:06 - 26 Януари 2022
1711
Присъдата на тройния убиец на българи в Торонто отложена заради COVID-19

Обвиненият за тройното убийство на българка и двете й деца през 2018 г. в предградие на Торонто ще чуе присъдата си най-рано на 10 февруари.

Кори Фен пледира невинен по обвиненията в убийствата на 39-годишната Красимира Пейчиновски, 15-годишния й син Рой и 13-годишната й дъщеря Веналия. Присъдата трябваше да бъде обявена в петък след множество отлагания на процеса заради пандемията от COVID-19. Вирусът обаче отложи и това решение поне до 10 февруари заради COVID локдаун в затвора, където е Фен. Съдията е запазил и още една дата за присъда в седмицата след това, ако локдаунът продължи.

Срещу 33-годишния Фен има общо три обвинения за предумишлено убийство от втора степен за смъртта на българката и двете й деца на 14 март 2018 г. в Ейджакс, Онтарио – на около час от Торонто. Според аутопсията две от жертвите са били намушкани, а третата е починала от задушаване. Пред съда той пледира невинен и поиска да бъде освободен с мотива, че не е „имал мозък“ по време на убийствата. Той твърди, че в ареста се е променил и е нов човек.

„Аз съм невинен, свободен човек. Нямах мозък“, каза той пред съда.
„Беше като момента от „Магьосникът от Оз“, където ходят по златната пътека. Ако само имах мозък – аз нямах“, добави Фен.

Той се защитава сам, без адвокат, след като се раздели със служебния си защитник миналия септември. По време на процеса в края на октомври м.г. Фен не привика свои свидетели и не разпита тези на обвинението. Многократно обаче поиска от съда да си смени името, защото смята, че вече е нов човек.

„Ето защо ви казах за смяната на името си… Сега съм крал, суверен съм, сега съм със синя кръв, аз съм с кралска кръв“, каза той на съда.
Бившата адвокатка на Фен, Мари Кремър, също даде свои заключителни пледоарии пред съда, въпреки че той я уволни. По решение на съдията обаче Кремър остана да помага по делото. Според нея обвиненията трябва да се редуцират до обикновени убийства, защото Фен е бил интоксикиран. Пред полицията Фен е заявил, че е бил в „кокаинова психоза“ и помнел само определени моменти от злополучния ден. Доказателства за това обаче не бяха предоставени пред съда. Според адвокат Кремър Фен не е имал нужното по закон намерение да убие, нито е бил в ментално състояние, за да вземе решение за предумишлено убийство. Ето защо, според защитата, обвиненията трябва да се редуцират до убийство по непредпазливост.

Според прокурора Майк Нюел „чистата бруталност“, която показва състоянието на телата на жертвите, дава основание да се смята, че Фен е знаел какво е вършил. Според него Красимира поискала да приключи отношенията си с Фен, след като най-голямата й дъщеря й Виктория открила наркотици в мазето на къщата, където живеели. Той признал за убийствата пред полицията, след като бил арестуван. Видеото с признанието показва симптоми на абстиненция от кокаин, които защитата поиска от съда да вземе под внимание.

Полицията в града открива телата на българката и децата й в дома им на 14 март 2018 г. след сигнал на шефката на Красимира, Шери Робинсън. Жената отишла за провери защо Красимира не се появила на работа, което не било типично за нея.

Робинсън разказва, че когато почукала на вратата, отворил приятелят на Красимира – Кори Фен. По думите на Робинсън той бил гол до кръста, с анцуг и боси крака. „Попитах го: „Вкъщи ли е Криси?“, а той каза: „Тя е болна.“ Разговорът продължава кратко, но през това време Шери Робинсън забелязва кръв по крака на Фен. Въпреки молбата й да говори с Краси мъжът я отпраща. Робинсън се качва в колата си и кара до края на улицата, където спира, за да се обади на неин приятел в полицията и докато той изпраща патрулна кола, тя забелязва черен пикап да напуска къщата на Красимира.

Силно разтревожена и все още на телефона с полицията, Робинсън се връща в къщата. „Позвъних на вратата, но никой не отвори. Тогава започнах да чукам силно и вратата се отвори“, казва Шери. „Тогава бях на телефона с полицая и му казах, че вратата се отвори, а той ме попита: „Виждаш ли нещо? Виждаш ли кръв?“ Отговорих му – не. Влязох вътре и виках: „Криси, Криси, добре ли си?“ Но отговор така и нямало. Тогава Робинсън излязла от къщата и изчакала полицията да дойде на мястото. Минути по-късно полицията намира телата на Красимира, Рой и Веналия, която е откарана до болница, където умира от раните си по-късно вечерта същия ден.

Часове по-късно полицията в Ейджакс арестува Фен в съседно предградие.