Присадиха черен дроб на деца на 1 и 7 години

Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт

Новини
14:09 - 08 Март 2021
519
Присадиха черен дроб на деца на 1 и 7 години

Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница „Лозенец“ и една бъбречна в „Александровска” болница на 26 февруари. Черен дроб е присаден на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж.

По информация на лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение.

Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Донорската ситуация е реализирана, благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново, съобщават от Изпълнителната агенция „Медицински надзор”. 

Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и за страната. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.