Пристанищните работници в Антверпен с гривни за социална дистанция

"Бижутата" сигнализират дали приближава кола и има влязъл в забранени зони

Новини
16:02 - 23 Април 2020
1489
Пристанищните работници в Антверпен с гривни за социална дистанция

Пристанищните работници в Антверпен ще носят  гривни за социално дистанциране от следващия месец. "Бижутата" са разработени от белгийска технологична компания и може да спомогнат за спазването на физическа дистанция по време на коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Ромбит", технологична компания също от Антверпен, вече доставя гривни, наподобяващи часовник, които например могат да предупреждават работниците дали приближава автомобил, могат да алармират, ако някой падне във водата, или да контролират кой използва оборудването на пристанището и дали някой влиза в конкретни зони.

Нов софтуер, който е бил инсталиран наскоро, може да помогне на работниците да спазват изискуемата социална дистанция, ако те се приближат на по-малко от 1,5 м разстояние. Тогава гривните ще започват да издават предупредителен сигнал.

Разработчиците са убедени, че технологията може да спомогне и за установяване на контактните лица, в случай че някой се зарази с коронавируса, което да улесни компанията и здравните власти.

Изпълнителният директор на компанията Джон Бакелманс подчертава, че с оглед защитата на личните данни разработеният от "Ромбит" софтуер не позволява на компаниите да проследяват местоположението на работниците си. Устройствата са направени така, че да комуникират само едно с друго, но не и с централизиран сървър или с интернет.

Пристанището на Антверпен, където работят около 60 000 души, започна да изпробва гривните още преди да избухне коронавирусната пандемия и ще разшири тестването така, че то да включи и функцията за социално дистанциране, което ще стане от началото на май.

"Ромбит" казва, че вече има поръчки от 400-500 компании от 99 страни, и се надява да увеличи производството така, че в близките седмици да са готови 25 000 устройства, а през юни капацитетът да бъде увеличен още повече.

Бакелманс заяви, че сред проявяващите интерес са компаниите от сферата на логистиката. Запитвания имало и от пристанищни и строителни компании.