Привърженици бранят Нинова, казва, че дошли спонтанно

Новини
11:18 - 01 Септември 2024
1840
Привърженици бранят Нинова, казва, че дошли спонтанно

Привърженици на Корнелия Нинова се събраха в нейна подкрепа пред централата на БСП. Причината е намерението на НС да наложи тежка санкция на Нинова, като бившата соцлидерка дори е заплашена с изключване. 

Официално социалистите ще обсъждат на Национален съвет лявото обединение за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври, на които ще се явят в коалиция. Твърди се, че тежки наказания ще получат и Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов и Крум Дончев.

Разделителните линии в БСП станаха все по-ясни особено в последните дни, когато Корнелия Нинова упълномощи своите колеги Иван Ченчев и Георги Свиленски за съставяне на изборните листи. Появиха се дори опасения, че партията няма да може да бъде регистрирана за предстоящия предсрочен вот.

На свое заседание Изпълнителното бюро на БСП взе решение на предложи на Националния съвет обсъждане на двете най-тежки мерки за партийно въздействие - едногодишно наказание и изключване за Корнелия Нинова.

Тази сутрин нейни привърженици се събраха да я подкрепят. Самата Нинова излезе пред тях.

„Благодаря ви, че сте тук. И то спонтанно. Не съм писала постове в социални мрежи да ги призовавам хората”, заяви Нинова.

„Внесла съм предложение в дневния ред на Националния съвет да се свика спешно Конгрес. Предложила съм да е на 28 септември, преди кампанията. Този конгрес може да даде енергия на партията, стимул за кампанията, сигнал за единство вътре в партията, както и да констатира моята оставка, за да приключи този процес. Докато Конгресът не го констатира, този процес не е приключил”, каза Нинова.

Тя е категорична, че каквото и да се случи БСП ще бъде регистрирана с листи, с участие на хора от БСП, издигнати и предложени от структурите в страната.

„Няма да позволим партията да не се яви на избори заради личните амбиции на 5-6 човека, които решиха, че могат да я узурпират, без да е приключил процесът по моята оставка. Няма да допуснем това”, каза още Нинова.  

„Знаете, че ръководството иска нашето изключване от партията. Изпълнителното бюро го внася в Националния съвет. Ние сме тук, за да покажем, че не ни е страх от това и да им помогнем поне веднъж да вземат уставно решение. За да ни изключат, това може да стане само в наше присъствие”, допълни Нинова.

Тя призова привържениците си към спокойствие. И пак призова за свикване на Конгрес на БСП.