Приятелят на Федерер вече е №1 в Интер

Ян Зомер е най-подценяваният вратар, но натри носовете на критиците си

Спорт
22:31 - 09 Август 2023
8052
Приятелят на Федерер вече е №1 в Интер

Сагата около вратарския пост в Интер приключи успешно, както стана това по-рано и в Манчестър Юнайтед. "Нерадзурите" склониха да продадат камерунския страж Андре Онана на "червените дяволи", като се очаква африканецът да дебютира още при откриването на новия сезон във Висшата лига срещу Уулвърхемптън.

След преминаването на Онана в посока Острова, вратата на Интер остана незащитена, но за много кратък период то време италианският гранд реагира мигновено и успя да измъкне швейцарския национал на Байерн Мюнхен Ян Зомер.

Баварците, които в събота излизат на "Алианц Арена" в двубой за Суперкупата на Германия срещу РБ Лайпциг, ще получат 6 милиона евро за трансфера на 34-годишния Ян Зомер, който сложи подписа си под 3-годишен контракт - до юни 2026 година.

"Това е огромен клуб с големи традиции. За мен ще бъде ново голямо предизвикателство да играя в голям отбор като Интер", заяви роденият в малкото швейцарско селце Морж страж, който през кариерата си е играл още за Базел, Вадуц, Грасхопър, Борусия Мьонхенгладбах и Байерн Мюнхен.

Очаква Зомер да направи своя дебют със синьо-черната фланелка на "змията" още при домакинството на Монца в първия кръг на Серия А. Двубоят е насрочен за 19 август.

През миналия сезон Ян Зомер стартира в 29 мача като титуляр в Бундеслигата, като в 15 от тях Байерн излезе победител.

34-годишният вратар изигра последния си двубой в 34-ия кръг от сезон 2022/23 (27 май), пазейки на вратата при визитата на Кьолн (2:1), а тимът стана по драматичен начин шампион.

183-сантиметровият вратар е изиграл 291 двубоя по време на кариерата си в Бундеслигата. От тях той е спечелил 133.

Зомер се присъединява към юношеските редици на Базел през 2003 г., като в крайна сметка прави пробив при мъжете през 2011/12 г., като преди това има престои под наем в Вадуц от Лихтенщайн и в швейцарския Грасхопър.

С Базел печели четири титли и един път Купата на Швейцария, като в 170 участия запазва 65 чисти мрежи, преди да премине в Гладбах през лятото на 2014 г. Оттогава насам 183-сантиметровият вратар се утвърди като един от най-добрите в лигата на своя пост, като неизменно се нарежда сред първите пет по най-много спасявания.

В Бундеслигата Зомер записа и 77 чисти мрежи на сметката си. Не само това, но 34-годишният футболист счупи рекорда за спасяване в един мач в Бундеслигата в четвъртия кръг от сезон 2022/23, когато отрази 19 удара, за да помогне на "жребчетата" да спечелят точка (1:1) при гостуването на Байерн.

Не е изненадващо, че той е настоящият №1 и на Швейцария, представяйки страната си на пет сетовни първенства до 2022 г. включително, откакто получи първата си повиквателна през май 2012 г. Всичко това убеждава Байерн да се насочи към подписа му през януари 2023 г. като заместник на контузения Мануел Нойер.

Има основателна причина Зомер да бъде привлечен в Гладбах като заместник на Марк-Андре тер Стеген. Подобно на германския национал, швейцарският страж е вратар от световна класа - един от най-подвижните в бранша. Той също така демонстрира сръчните крака и заемайки достойно мястото на своя предшественик.

Зомер е приятел с тенис легендата Роджър Федерер, който е роден в Базел и остава запален привърженик на клуба. Известно е, че 20-кратният шампион от Големия шлем дори се отбива в съблекалнята, за да поздрави отбора след победа.

"Винаги се засичахме с него, било то на стадиона, в съблекалните или когато той тренираше с Марко Чиудинели - друг тенисист от Базел, разказва стражът. - Ние сме приятгели. Ние, швейцарците, наистина се гордеем с Роджър и с това, което прави за страната ни. Той може да е световна звезда с невероятни качества, но все пак е много земен, наистина приятелски настроен човек".

Другите за него

"Това беше представяне от световна класа" - треньорът на Борусия Мьонхенгладбах Даниел Фарке за рекордните геройства на Зомер срещу Байерн.

"Ян е един от най-добрите вратари в Европа. Той е важен за структурата на отбора ни и като личност. Зомер работи усилено всеки ден, за да остане на същото ниво или дори да се придвижи още по-напред в някои компоненти. Ян е абсолютен пример за подражание" - бившият треньор на Гладбах Марко Розе.

"Ян Зомер е един от най-подценяваните вратари в Европа. Но той показва как може да играе футбол. Не са много вратарите, които могат да правят това" - легендарният датски вратар Петер Шмайхел.

"Зомер е по-добър с краката си от повечето играчи на терена. Това не е шега - наистина вярвам в това" - бившият полузащитник на Хамбургер Рафаел ван дер Ваарт.