Призив: Върнете Хъшовете на Морфов в Народния театър! Да живее България! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Актуални новини
11:21 - 31 Май 2021
10089
Призив: Върнете Хъшовете на Морфов в Народния театър! Да живее България! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Спектакълът “Хъшове” на Александър Морфов да се играе отново на сцената на Народния театър “Иван Вазов”. С този призив се обърнаха артисти и зрители и на 30 май стартираха специална петиция, видя Lupa.bg. За близо 24 часа под искането за възстановяването на емблематичния спектакъл по класическото произведение на патрона на театъра Иван Вазов са се подписали над 120 души. Сред тях са както актьори, участващи в самия спектакъл, така и техни колеги от други трупи, творци от цял свят и зрители.

В постановката участват над 30 артисти и през последната година беше невъзможно тя да се играе заради противоепидемичните мерки. Сега след нормализиране на ситуацията и след като всички актьори от трупата са ваксинирани или са прекарали вируса вече няма причина "Хъшове"-те на Александър Морфов да не взривят отново Народния театър, както са правили 16 години - от премиерата си през октомври 2004 г. Има и още една значителна причина за връщането на спектакъла към нов живот - 170 години от рождението на Иван Вазов и 100 години години от смъртта му. Сега решението е в ръцете на директора на Народния театър Мариус Донкин.


Ето и самата петиция:

"Уважаеми зрители,

Тази петиция има за цел да информира обществото, че едно от най-емблематичните представления “Хъшове" на Александър Морфов повече от година отсъства от програмата на Народен театър ,,Иван Вазов". По този начин тихо и заобиколно представлението е свалено от театралния афиш.

Предвид извънредната ситуация в световен мащаб ние, зрителите, намирахме за оправдано временното спиране на спектакли, в които участва голям актьорски състав. За радост, следейки ежемесечната програма на театъра, се забелязва завръщането на някои заглавия и премиери на други големи спектакли. “Нова земя" и ,,Компания" са доказателство за отмяната на наложената практика да не се играят спектакли, които надвишават определен брой участници.

С тази петиция ние, зрителите, заявяваме категоричното си желание спектакълът ,,Хъшове" на Александър Морфов да се завърне в афиша на Народния театър ,,Иван Вазов". Като подкрепа на искането си припомняме, че това е спектакъл разкриващ мащабността на майсторството на българските артисти и възпитал поколения българи!

Безспорно в новата история на Театъра няма по-емблематичен и необходим спектакъл на нашето общество и на всяка една единица от него.

Да живее България!"

Под петицията десетки хора са написали и своите мотиви за връщането на хитовия спектакъл. Така например актьорът Деян Ангелов е споделил: "Защото играя в спектакъла. И знам защо сме го създали! И е доста безотговорно заради два характера, които нямата диалог (то не е и необходимо) да се лишава публиката, ако самата тя не го иска!!! Творците принадлежим на публиката, а не се занимаваме с егото си (поне на сцената) Аз съм тук!!!"

Колегата му и партньор в "Хъшове" Валери Йорданов също е подкрепил петицията с думите: "Защото спектакълът "Хъшове" е емблематичен, играе се 16 години на препълнени зали, български деца го гледат по 20 пъти, след това препрочитат Вазов и виждат снимки от представлението си в учебниците си. Българските деца се съоткриват с него и се гордеят със своята идентичност... започват да обичат Родина и История..."

Към призива се е присъединил и световноизвестният диригент Мартин Пантелеев, който живее и работи в Германия: "Представлението е емблематично и е важно да продължи да се представя."

"Вярвам в дълбокия смисъл на Хъшовете да се борят за Българскато и България като изконните човешки ценности! Да живей България! Подписвам с две ръце!", пише и директорът на Арт театър актрисата Милена Червенкова.

За зрителите, подкрепили петицията "Хъшове" е най-великото ни представление, изиграно от едни от най-великите актьори на нашето време и е недопустимо да лишаваме публиката от него. "Подписвам петицията, защото постановката "Хъшове" е уникална с невероятни актьори, а Александър Морфов е талантлив режисьор. Да живее България! Искаме си "Хъшове" отново на сцена на Народния театър да я гледаме. Бих се радвала и другите постановки на Александър Морфов да се върнат на сцената", споделя зрителка.

По време на управлението на ГЕРБ Александър Морфов многократно излезе с остри критики срещу правителството на Бойко Борисов и упрекна управляващите, че културата е последната им грижа. Някои съзряха в свалянето на постановките на талантливия режисьор и политически мотив.

През март 2019 г. на сцената на Народния театър екипът на "Хъшове" отпразнува своите 300 пъти на сцената. Тогава режисьорът Александър Морфов падна на колене пред актьорите и емоционално им благодари за дълголетието на режисирания от него спектакъл. Самият той през годините е влизал в много от ролите.

16 години след всеки спектакъл близо половин час публиката, станала на крака, не пуска четата на Морфов да слезе от сцената. И както традицията повелява след края на всеки спектакъл хъшовете заедно със зрителите скандират „Да живей България” и пеят в едно гърло песента на Влатко Стефановски „Бел кон”, която през цялото време звучи и в постановката.

За 16-те години живот на сцената „Хъшове” са гледани от 260 000 зрители от цяла България. А актьорите, превъплътили се във Вазовите немили-недраги са извикали общо 15 000 пъти искрено „Да живей България!” Зад тези цифри обаче се крият много, много емоции както на сцената, така и в залата. „Да живей България” е молитвата на актьорите преди представлението, които спазват един и същи ритуал – минути преди старта на спектакъла застават в кръг прегърнати и изричат заедно сакралните думи.

Хъшовете не забравят и своя без време отишъл си събрат – Чочо Попйорданов, който играеше Македонски. След всеки спектакъл те извръщат глава към небето и заедно със зрителите почитат Чочо с аплодисменти. По традиция на всеки специален спектакъл на „Хъшове”-те Морфов канеше всички наследниците на артистите, с което още повече подсилваше емоциите в залата.

С пиесата „Хъшове” започват преди 117 години – през 1904 г., представленията на Народния театър. С „Хъшове” през 1954 г. се чества 50-годишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004–2005) безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, вече в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, а горди и свободолюбиви; нехранимайковци – за еснафите, герои – за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва.

Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите.

По думите на режисьора "Хъшове" е разказ за група български емигранти, които организират революция за освобождението на България от турско робство. Заминават за Браила, румънски град на брега на река Дунав. От неговите брегове те гледат към Русе и мечтаят да се завърнат в освободена България. Хъшовете имат нужда от пари, за да финансират революционната си дейност. Мизерният живот не е достатъчна жертва, за да спестят необходимото, и решават да изиграят театрално представление, за да съберат пари от билети. Когато обаче сумата попада в ръцете им, тя изчезва в дългове и в кръчмата. 

"...Искахме хъшовете да бъдат показани във всичките им измерения – положителни и отрицателни, нищожни и велики, да няма еднозначно поведение. Във всяка една ситуация те са и подлеци, и герои едновременно. Много трудно е да избереш, кой да оцелее – ти или твоят приятел. Това е дълбоко трагичен избор. Това не е сблъсък на отделни характери, това е сблъсък между човека и съдбата. В крайна сметка "Хъшове" е една история за борбата на човека срещу съдбата", каза преди време Александър Морфов.

Режисьорът спечели публиката с авторския си прочит на повестта на Иван Вазов „Немили-недраги”. За сценичната адаптация Морфов е използвал текстове на Христо Ботев и спомените на българския революционер Христо Македонски. Режисьорът вкарва и доста модернистични елементи в постановката, като така например вместо „Долу султан Абдул Азис” те изписват подобна мисъл на английски с тебешир „Fuck off”. Героите, които мечтаят да освободят родината си от турската гнет, радват с неподправения си хумор от типа „То се е видяло, че ще се мре, живот и здраве”.

Всеки от нас има своя звезда, що го води дорде е жив, кога свети ярко - човек има живот, кога гасне – судбина", пеят хъшовете.

Александър Морфов получи през 2005 г. награда "Икар" за режисура за "Хъшове". Същата година спектакълът получи и "Аскеер" за най-добро представление, а Валери Йорданов грабна "Аскеер" за водеща мъжка роля.

Награди от Международния фестивал „Друмеви театрални празници и Нова българска драма” – Шумен`2006 за режисура на Александър Морфов, за сценография на Елена Иванова и за най-добра мъжка роля на Валентин Ганев.

Оригиналният състав на "Хъшове" през 2019 г.: Бръчков - Валери Йорданов, Македонски - Деян Донков, Странджата - Руси Чанев, Владиков - Валентин Ганев, Евгени - Рени Врангова, Хаджията - Валентин Танев, Дерибеев - Деян Ангелов, Мравката - Даниел Ангелов, Евгени Будинов, Павел - Дарин Ангелов, Васил - Даниел Рашев, Бащата на Бръчков - Стоян Алексиев, полицай, потелиер, румънец - Теодор Елмазов, министерски чиновник, Христо Б. Петков - Иван Юруков, Леарт Докле, румънски келнер - Васил Драганов, секретарка, Мадам Клеопатра - певица - Елисавета Господинова.

Граждани на Браила: Василена Винченцо, Владислава Николова, Виктор Танев, Благовест Благоев, Васил Драганов, Леарт Докле, Катерина Попйорданова, Ален Ангелов, Диман Ангелов, Деян Донков-младши.

През 2005 г. "Хъшове" получава наградата "Аскеер" за най-добро представление

От премиерата през 2004 г. в “Хъшове” в различни години на сцената на Народния театър в ролите са били:

Македонски - Петър Попйорданов - Чочо, Христо Мутафчиев, Александър Морфов, Деян Донков;

Дерибеев – Христо Мутафчиев, Деян Ангелов, Деян Донков, Александър Морфов;

Попчето - Захари Бахаров, Деян Донков;

Петър - Деян Ангелов, Даниел Ангелов;

Васил - Даниел Ангелов, Дани Рашев, Филип Аврамов;

Румънски келнер - Димитър Рачков, Стойчо И. Стоянов, Васил Драганов, Жасмин Найденов;

Секретарка, Мадам Клеопатра - певица - Елисавета Господинова, Биляна Петринска, Олга Недялкова;

Христо Б. Петков - Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александър Морфов, Деян Донков, Иван Юруков, Леарт Докле;

Граждани на Браила - Любица Александрова, Стойчо Стоянов, Делчо Копривишки, Даниел Ахмаков, Здравка Маринова, Иво Леонкев, Виктор Танев, Сава Драгунчев, Христо Терзиев, Яна Титова, Марта Кондова, Розалина Пейчева, Василена Винченцо, Владислава Николова, Сара Морфова и др.