Призраци местят предмети в музей

Експозицията в Портата на Фридланд се движи по странен начин

Мистика
12:07 - 03 Август 2020
2782
Призраци местят предмети в музей

Филмът „Нощ в музея” е комедийно-фантастичен разказ. Но подобни на него истории съществуват и в действителност. В най-известния музей на руския Калининград предметите от експозицията се движат по странен начин и единственото обяснение досега е за свръхестествено явление.

Музеят се нарича Портата на Фридланд. Експонатите в него не само се движат, а и издават звуци. Опитите да се обясни този факт с някакво вътрешно течение в сградата, претърпяват неуспех. Направено е всичко възможно да няма течение, помещенията са оборудвани по най-съвременен начин, но необикновеното преместване на предмети и звуците не престанали.

Преди около пет години музеят е посетен от изследователи на паранормални явления. След като направили своите измервания и проучвания, те стигнали до извода, че в сградата обитават призраци на хора, живели отдавна на мястото на сградата на музея. Тези изводи не се приемат сериозно, но засега няма друго обяснение за местеното на експонатите и мелодиите в музея.

Днешният Калининград е основан от чешкия крал Отокар II и е наречен в негова чест Кьонигсберг, което на немски означава Кралска твърд. Той е сред главните градове на  Източна Прусия. След края на Втората световна война тази част на бивша Прусия преминава в състава на СССР и немското население напуска региона. През 1946 г. градът е наречен на името на съветския комунистически функционер Михаил Калинин. Понастоящем Калининградска област е ексклав, отделен от Русия – без общи граници с държавата, към която принадлежи.