Призракът на Сталин броди из Русия

Появява се дори в Кремъл

Мистика
17:03 - 02 Октомври 2019
7168
Призракът на Сталин броди из Русия

Има един град в Русия, където всеки жител може да разкаже историята за призрака на Сталин. Това е град Вологда на 500 километра северно от Москва и на 600 километра югоизточно от Санкт Петербург. Градът е важен транспортен център с население от 300 хил. души.

Сталин е заточен във Вологда два пъти: от юли до септември 1911 г. и от декември 1911 г. до февруари 1912 г. По време на последното изгнание живее в къщата на пенсионирания жандарм Корпусов, където през 1937 г. е решено да се открие музей. Декорът е възстановен по спомени на София Крюкова, която през 1912 г. често посещава дома, за да се учи на плетене и шиене от съпругата на пенсионирания жандарм.

Слуховете за бродещ призрак на Сталин из Вологда започват през 1941 г. Малко преди разсъмване сянката на тогавашния съветски вожд е забелязана да се разхожда по улицата, която минава покрай неговия музей. Агентите от НКВД веднага спират тези слухове: няколко души от града изчезват безследно, няколко са спешно мобилизирани.

Но слуховете продължават да се носят из града. Някои биографи на Сталин са склонни да смятат, че призракът от 1941-1942 г. не е бил толкова въображаем. През ноември 1941 г. във Вологда започва изграждането на няколко секретни командни пункта за военното ръководство и правителството на страната. Построени са тайни бункери и на други места в Съветския съюз. В архивите няма информация, че Сталин е посещавал тези обекти, но „пропуските” в официалната му биография са повече от действителните неща в нея. Един от строителите на бункера твърди, че лично два пъти е виждал Сталин. Така че е напълно възможно през 1941-1942г. във Вологда да е видян самият Сталин, а не неговият призрак.

В късна мартенска вечер през 1953 г. ръководителят на музея във Вологда, подготвяйки отчетната документация, закъснява много. Когато най-сетне приключва, излиза в коридора да се облече и чува тежки стъпки. Оглежда се и вижда едър мъж да върви по коридора, след което привидението спира пред стаята на изгнаника Йосиф Сталин и хваща дръжката на вратата. За момент се обръща, премерва с поглед от главата до петите смаяния уредник и изчезва зад вратата. На следващия ден радиото обявява, че Сталин е починал.

След смъртта духът на Сталин все по-често се мярка във Вологда. Служителите на музея, нощните пазачи, портиерите нееднократно се срещат с познатата фигура на диктатора в палто и шапка, което ги ужасява. Скоро призракът започва да върви по близките улици. През 1973 г. е видян от група пияни студенти. Всички те виждат едно и също нещо – призракът на Сталин, като сред студентите има и такива, които не са близвали алкохол.

В началото на 1991 г. високопоставен партиен бос, идващ от Москва, вижда призрака на Сталин пред музея във Вологда. Призракът изглежда притеснен и сякаш се опитва да  каже нещо, но след това се обръща и изчезва в тъмнината. Няколко дни по-късно СССР се разпада.

През май 2014 г. служителката по чистотата в Кремъл Мария Хоботова вижда призрака на Сталин в стола на държавния глава. Той е облечен във военна униформа с епалети и държи лула в ръка. Чистачката се кръсти и започва да шепне „Отче наш“. Призракът вдигна очи към нея и казва: „Отново ще имате проблеми, не вдигайте шум“. После пуска струя дим и се стопява във въздуха. Оттогава Хоботова не спира да посещава  психиатри, а вярващите в призраци се питат за какви ли предстоящи промени е искал да предупреди призракът на Сталин.