Проблемите с винетките ще ги решават , ама друг път

Водачите и собствениците на превозни средства отново няма да получат дългоочакваните улеснения за коригиране на технически грешки при попълване на е-винетки и избягването на глоби, за които нямат известия

Новини
13:15 - 21 Януари 2023
3551
Проблемите с винетките ще ги решават, ама друг път

Проблемите с грешно попълнени винетки и недомислиците в тол системата, заради които без вина водачите отнасят солени глоби, остават за решаване от следващото Народно събрание, въпреки че тази седмица бяха гласувани на първо четене законови промени. В понеделник или вторник БСП ще върнат неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство като се очаква до седмица президентът Румен Радев да разпусне 48-ия парламент, пише СЕГА.

Така водачите и собствениците на превозни средства отново няма да получат дългоочакваните улеснения за коригиране на технически грешки при попълване на е-винетки и избягването на глоби, за които нямат известия.

Депутатите гласуваха на първо четене четири проекта за изменение на Закона за пътищата, които в голяма степен се припокриват - на ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Възраждане" и на БСП. 

На първо четене бе гласувано предложението на ГЕРБ безплатно да се извършва корекция на издадена електронна винетка, когато допусната при деклариране грешка е на не повече от три символа или липсва символ от регистрационния номер, включително на държавата. В тези случаи не се образува административнонаказателно производство, а ако има образувано производство, то се прекратява при извършена корекция. Освен това при 3 глоби за шофиране без винетка, тол управлението се задължава да уведомява собствениците на автомобили.

Законопроектът на "Продължаваме промяната" предвижда водачите да бъдат уведомявани по електронна поща или по друг подходящ начин винаги, когато се установи, че се движат по републиканската пътна мрежа без заплатена пътна такса. Целта е да се реши проблема с натрупването на много на брой и огромни като сума санкции, без санкционираните да знаят, че са нарушители дори, какъвто е случаят с жителите на няколко софийски села.

Подобно е предложението на БСП. А от "Възраждане" получиха подкрепа водачите, закупили дългосрочно винетка, да бъдат известявани два пъти – 14 дни и два дни преди изтичането ѝ по електронен път. 

От "Възраждане поискаха да се намали срокът между първо и второ четене на 5 дни, за да може законът бързо да бъде приет окончателно. Това предложение обаче не бе допуснато за гласуване, защото в случая липсва общ законопроект, за който да текат сроковете. Така решаването на част от недомислиците на системата с електронни винетки за леките автомобили и тол такси за тежкотоварните се отлага най-малко с половина година.

ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ отказаха да подкрепят предложението на "Демократична България" за намаляване на комисионите на посредниците в тол системата - т.нар. национални доставчици на услугата по електронното отчитане на изминат километър и събирането на таксите от тежкотоварните превозни средства. Същите посредници обслужват и системата с е-винетките. От ДБ настояха да се сложи таван на комисионата от 3% вместо сегашните 7% от стойността на всяка винетка и тол такса. Освен това се предлагаше и част от таксите за преминаване през съоръжения като двата моста над Дунав да остават за общините.

Периодично се поставя темата трябва ли да има частни посредници и защо държавата чрез АПИ сама не управлява тол системата, след като създаде специално държавно звено - Национално тол управление. Над 110 млн. лв. комисиони са платени на двете фирми посредници от старта на тол системата през 2019 г. до края на миналата година, съобщиха тези дни от МРРБ на депутатско питане. „Интелигентни трафик системи“ ЕАД, която първа сключи договор с АПИ, е получила малко над 88.9 млн. лв. с ДДС от 2019 г. насам. За същия период другата компания – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ – е получила малко над 21.4 млн. лв. 

2022-ра е годината, в която двата национални доставчици са получили най-високи комисиони - общо 33 млн. лв. за е-винетки и за тол такси.

АПИ е сключила договори с пет фирми-партньори в тол системата, т.нар. национални доставчици на услуги за електронно събиране на пътни такси. Само две от тях обаче работят реално - „Интелигентни Трафик Системи“ и „Диджитол Смарт Инфраструктура“. За останалите все още се твърди, че не са постигнали оперативна съвместимост със системата на АПИ и не получават необходимото разрешение за работа.