Процесията от Витлеем потегли

В коледното си послание патриарсите и главите на църквите в Йерусалим изразяват съжаление от зачестилите според тях нападения срещу християни, дискриминацията и намаляването на християнското население

Новини
13:47 - 24 Декември 2022
2515
Процесията от Витлеем потегли

В Израел и Палестинските територии днес започнаха коледните церемонии.  Традиционната процесия до Витлеем тръгна от Йерусалим по обяд, водена от главата на Католическата църква в Светите земи Пиербатиста Пицабала, предаде ДПА.

По време на коледните празници се очакват десетки хиляди посетители, много повече, отколкото през последните две години, когато бяха въведени ограничения заради коронавируса. Израелското министерство на туризма заяви, че очаква около 120 000 поклонници от цял свят.

Огромна коледна елха със звезда на върха украсява площада пред църквата "Рождество Христово" във Витлеем. Малкият град на Западния бряг е почитан като родното място на Исус. 

Планирано е по-късно днес Пицабала да отслужи среднощна меса там.

В коледното си послание патриарсите и главите на църквите в Йерусалим изразяват съжаление от зачестилите според тях нападения срещу християни, дискриминацията и намаляването на християнското население. 

"Подобна обезсърчителна атмосфера води до липса на надежда, особено сред нашата християнска младеж, която все повече се чувства нежелана" в земята на своите предци, се казва в посланието.

Процентът на християните в Светите земи продължава да намалява. От около 5 милиона палестинци на Западния бряг и в ивицата Газа по-малко от 2 % са християни.

По последни данни на Израелското статистическо бюро в Израел живеят около 185 000 араби християни.